Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Staatsbosbeheer plant deze winter nieuw bos in de Betuwe

Nieuws

REGIO • Met de aanplant van nieuw bos werkt Staatsbosbeheer aan de ambitie voor meer bos in Nederland. 

Deze winter plant Staatsbosbeheer 15 hectare nieuw bos in het westelijke deel van het rivierengebied.

Landgoed Soelen in Zoelen
Op Landgoed Soelen in Zoelen, komt aan de Beemdsestraat 3 hectare bos met eik, haagbeuk, linde, zoete kers en diverse struiksoorten. Ook op het landgoed komt er achter het Amaliabos 3 hectare bos met dezelfde soortendiversiteit.

Langs de A15 ter hoogte van Wadenoijen
Langs de A15, ter hoogte van Wadenoijen, is een gebied van 2 hectare ingeplant met els en wilg.

Culemborg aan de Holderweg
In Culemborg aan de Holderweg is een gebied van 7 hectare ingeplant met voornamelijk populieren die een onderlaag van struiken krijgen.

Tussen de populierenstaken staan hoge palen met een korte dwarsbalk erop. Die zijn er voor de buizerds. De roofvogels gebruiken anders graag de toppen van de jonge populieren als uitzichtpunt met als gevolg dat de toppen uitbreken. Vanaf de palen hebben ze een hoger en dus aantrekkelijker uitzichtpunt en blijven de bomen heel. 

Meer bos is belangrijk voor klimaat, biodiversiteit, duurzame houtproductie en recreatie. Daarom plant Staatsbosbeheer landelijk in de komende jaren 5.000 hectare nieuw bos. 

Planten in de winter
Bomen worden ‘s winters geplant, om de overlevingskans zo groot mogelijk te maken. In deze periode kunnen de jonge bomen vanaf de kwekerij verplaatst worden naar de definitieve plek, zonder dat ze te veel in hun groeiproces gestoord worden.

In de winter zijn bomen in een soort ‘winterslaap’, waardoor de groei in het voorjaar wanneer er veel energie en water nodig is gelijk van start kan gaan.