Online platform West Betuwe voor digitale samenwerking kernen

west betuwe • Gemeente West Betuwe heeft ‘kerngericht werken’ hoog in het vaandel staan. Dat kan ook niet anders in een gemeente met 26 kernen verdeeld over 292,12 km2.

Maar al die kernen horen wel bij één gemeente. Het is op zijn minst handig als er een bepaalde vorm van samenwerking tussen die kernen is. Daarom lanceerde gemeente West Betuwe het online platform West Betuwe. Dit verbindt de kernen en maakt de samenwerking efficiënter. 

Aan de slag

Beesd en Heukelum gaan als eerste aan de slag met de ontwikkeling van het platform in hun kern. In de toekomst sluiten alle andere 24 kernen aan op deze online ontwikkeling.

Het online platform is een nieuw hoofdstuk in de kernagenda’s van de afgelopen jaren. Deze online plek verbindt kernen en inspireert inwoners. Ook maakt het de samenwerking tussen kernen en de gemeente mogelijk en eenvoudigers.

Met dit platform plaatst de gemeente de kernagenda’s van de verschillende kernen in een digitale werk- en inspiratieomgeving met actueel inzicht en overzicht. Dit bevordert meer onderlinge samenwerking tussen kernen en de gemeente. Het levert korte communicatielijnen en efficiëntievoordelen op, voor meerdere kernen tegelijk.

Communicatie

Zo kunnen inwoners in de toekomst bijvoorbeeld actiepunten uit de kernagenda gezamenlijk oppakken en inkopen. Ook kerngerichte communicatie vanuit de gemeente is mogelijk, zoals werkzaamheden op kernniveau.

Provincie Gelderland speelt een belangrijke rol in de samenwerking en ontwikkeling van het digitale platform. Zij ondersteunen het plan financieel en steunen ook de gedachte erachter. 

West Betuwe is de eerste gemeente in ons land die een platform ontwikkelt voor kerngericht werken en zo de kans krijgt om samen met inwoners te pionieren. West Betuwe is een voorbeeld voor gemeenten die in de toekomst vergelijkbare wensen hebben.
De start van het project, via de samenwerking met Beesd en Heukelum, zal inzicht geven in wat wel en niet werkt voor de gemeente West Betuwe. Deze inzichten en uitkomsten neemt de gemeente mee in de toekomstige uitrol naar de andere 24 kernen. Daarnaast vormt de gemeente een klankbordgroep voor alle inwoners van West Betuwe die mee willen denken. Zo houdt de gemeente zicht op de verschillende wensen en vernieuwende ideeën uit de 26 kernen.