Gewapende oefening militairen in de regio

regio • De Koninklijke Landmacht houdt 29 januari tot en met 2 februari een oefening in het gebied tussen Lexmond, Beesd, Amerongen, Tiel, Rhenen en Ochten. 

De militairen verplaatsen zich gewapend door het gebied met wielvoertuigen. Ze kunnen ook gebruikmaken van oefenmunitie. Ze zullen vooral door openbaar gebied gaan. Bij doorgang over privéterreinen wordt vooraf toestemming gevraagd. De mate van overlast wordt zoveel mogelijk beperkt. Mocht er toch schade zijn ontstaan kan men contact opnemen met 088 956 19 51 of jdvclaims@mindef.nl. Vermeld zoveel mogelijk gegevens zoals: eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc.


Eendenkooi in De Regulieren wordt opgeknapt

buurmalsen/culemborg • Het Geldersch Landschap & Kasteelen knapt de overwinteringplek voor diverse soorten eenden op. De eendenkooi in De Regulieren wordt nu ook hersteld. Het opknappen is mogelijk dankzij het Dinamofonds. Dit fonds zet zich in voor het herstel van het cultuurlandschap in Nederland. 

Vanaf volgend jaar is het mogelijk om de diervriendelijke vanglocaties van wilde vogels weer te gebruiken, binnen een hoofdzakelijke educatieve opzet voor onder andere scholieren.Het natuur- en wandelgebied De Regulieren ligt tussen Culemborg, Tricht en Buurmalsen. De Regulieren staat bekend als een nat en rustig gebied. Het gebied wordt bezocht door vele insecten, kleine zoogdieren en vogels. In de winter zijn er zelfs reeën te zien.


Prorail bouwt bij Meteren en Waardenburg

West Betuwe • Prorail heeft de wens de Betuweroute vanuit het westen naar het zuiden en andersom beter te gaan benutten en bouwt hiervoor een extra spoorboog voor goederentreinen, de Zuidwestboog. Tot en met 2031 zijn er daarvoor extra (tijdelijke) op- en afritten bij de A15 die bedoeld zijn voor bouwverkeer.

De nieuwe verbinding moet een robuuster en flexibeler spoornet voor goederenvervoer worden. Er ontstaat dan op andere sporen plaats voor extra reizigerstreinen. Voor Waardenburg betekent het dat er meer goederentreinen door het dorp zullen gaan rijden vanaf 2031, het spoor in het dorp zal geluidsarmer gemaakt worden.

De aanleg van de Zuidwestboog is een groot en complex project. Het wordt verdeeld in fasen. Een deel van de Betuweroute moet verlegd worden en er moeten twee betonnen bruggen worden gebouwd. Die komen over de Betuweroute en de A15, en een lichtere pergolabrug over het spoor Utrecht-Geldermalsen-Den Bosch.
Eind januari 2024 beginnen de voorbereidingen, die duren naar schatting tot en met maart. Daarna volgt het echte werk dat waarschijnlijk pas in 2031 afgerond zal zijn. Langs de A15 worden tijdelijke op- en afritten gemaakt.