• Er wordt gewerkt aan een lokale veteranendag.
• Er wordt gewerkt aan een lokale veteranendag. Foto: nl.123rf.com

Activiteiten van en voor veteranen binnen West Betuwe

Nieuws

WEST BETUWE • Binnen de gemeente West Betuwe wonen tussen de 250 en 300 veteranen. Actieve en oud-militairen van alle leeftijden die namens Nederland naar allerlei conflict- en missiegebieden over de hele wereld zijn uitgezonden. Het is een langgekoesterde wens van de gemeente en enkele van deze veteranen uit West Betuwe om jaarlijks een aantal activiteiten te organiseren. 

Een succesvolle bijeenkomst vorig jaar in Meteren was voor burgemeester Servaas Stoop en kabinetsmedewerker van de gemeente Desiree Wijgers Postema aanleiding om actief veteranen te benaderen om enkele activiteiten van de grond te krijgen. 

Organiseren van activiteiten
“Het is een manier om je waardering en erkenning als gemeente uit te spreken en om de veteranen een kans te geven elkaar te ontmoeten. Daarnaast zou het mooi zijn als veteranen ook betrokken raken bij de jaarlijkse Dodenherdenking in de diverse kernen. Hun aanwezigheid wordt door de organisatoren gewaardeerd.”

De gemeente hoopt dat de organisatie van de activiteiten door de veteranen zelf opgepakt wordt en zal vooral een faciliterende rol op zich nemen. De activiteiten zijn voor de veteranen, hun partners en kinderen. In de toekomst kunnen de activiteiten voor alle inwoners te bezoeken zijn.

Veteren blij met waardering en erkenning
De veteranen zijn zelf blij met de waardering en erkenning. Ze zien het als een mooie kans om hun zichtbaarheid te vergroten en om hun ervaringen te delen.

“Geschiedenislessen op scholen lijken te stoppen wanneer de Tweede Wereldoorlog behandeld is en dat is een kwalijke zaak. Als ik gastlessen geef dan schrik ik soms van de beperkte kennis. Ik zie ook kansen om door middel van mijn ervaringen maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Helemaal in deze tijden waarin de wereld uit conflicten lijkt te bestaan”, vertelt een veteraan. 

Veteranenplantsoen met witte anjers
Voor komend jaar staat er de komst van veteranenplantsoen met witte anjers bij het vernieuwde gemeentehuis op het programma en wordt er hard gewerkt aan de organisatie van een lokale Veteranendag op zaterdag 5 oktober 2024. Voor meer informatie of vragen: westbetuweveteranen@gmail.com.