• De expositie van Paul Parren in het gemeentehuis.
• De expositie van Paul Parren in het gemeentehuis. Foto: Aangeleverd

Expositie Paul Parren West Betuwe

Nieuws

GELDERMALSEN • In de linkervleugel van het gemeentehuis in Geldermalsen is tot 11 maart een expositie van Paul Parren te zien. Parren maakte in elke (woon)kern van West Betuwe van een kenmerkend gebouw een kunstwerk. “Het samengaan van de gemeente wordt gesymboliseerd in deze expositie”, vertelt de kunstenaar.

Als je vanuit Rumpt naar ‘Huis te Rumpt’ gaat, dan een veld inloopt richting de Linge, vervolgens over een hek klimt en richting een dichtbegroeid stukje bomen loopt, dan vind je een gedenkkruis van een jonge ridder die daar in 1527 gesneuveld is. 

Zoektocht naar ruimtelijke sculpturen
Dit is het soort ruimtelijke sculpturen waar Paul Parren de afgelopen tijd naar op zoek is gegaan in alle woonkernen van de fusiegemeente West Betuwe. Hij zocht in alle dorpen naar één of meerdere kenmerkende sculpturen, vaak met een historische waarde: een gedenksteen, grafsteen, tombe of de eerste steen die gelegd werd in een kerk.

Als Parren een kenmerkende sculptuur gevonden had, ging hij aan de slag. Hij maakte van deze sculpturen een frottage. Dit is een vorm van kunst waarbij je een papier over een voorwerp legt en zachtjes met een potlood over het papier heen wrijft, waardoor een afdruk ontstaat.

Grote betrokkenheid
In sommige woonkernen was de keuze zo groot, dat Parren op het idee kwam om meerdere frottages op één tekening samen te voegen. Op deze manier ontstond een soort collage van meerdere sculpturen. Veel inwoners hielpen hem om sculpturen te vinden. “Zij waren zo betrokken; hun diepe kennis over hun woonkern verbaasde mij”, zegt Paul Parren.

Tekening van graftombe
Eén tekening die Parren heeft gemaakt vindt hij extra bijzonder. Op deze tekening is een deel van een graftombe te zien, een deksel van een grafkist die in Mariënwaerdt gevonden werd. Deze tombe lag jarenlang op z’n kop op het erf van een boerderij.

Inmiddels is de tombe daar weggehaald en te vinden in een speciale ruimte bij het woonhuis van de barones te Mariënwaerdt. De tombe was bedoeld voor een van de laatste abten, maar die is voor zijn dood vertrokken naar Zaltbommel. Niemand weet waar hij is begraven, vandaar dat deze tombe overbleef.

Na de expositie
Paul Parren weet nog niet wat er na de expositie met alle tekeningen gaat gebeuren. Hij is op dit moment bezig om een lijst te maken met de tekeningen, een omschrijving en een eventuele prijs voor de tekeningen die te koop zijn.