Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Defensie vervangt kerosineleiding in West Betuwe

Nieuws

WEST BETUWE • Defensie gaat in West Betuwe een pijpleiding van 67 kilometer vervangen en verplaatsen. 

Naast West Betuwe moet de pijpleiding ook vervangen worden in Best, Boxtel, Culemborg, Heusden, Lopik, Maasdriel, Oirschot, ’s-Hertogenbosch, Vijfheerenlanden, Vught en Zaltbommel.

De pijpleiding komt dieper in de grond te liggen dan de huidige. De aanleg van de vervangende pijpleiding staat gepland voor eind 2026 en duurt ongeveer twee jaar.

Brandstof naar militaire vliegvelden
De pijpleiding is van groot belang voor Nederland en de NAVO. Het is een van de pijpleidingen waarmee de Defensie Pijpleiding Organisatie brandstof vervoert naar militaire vliegvelden in Nederland. Het ondergrondse pijpleidingennetwerk is ook verbonden met andere NAVO-bondgenoten in Europa en met Schiphol. De pijpleiding speelt daarom een belangrijke rol in het beschermen van Nederlands grondgebied en het luchtruim van de Benelux.

Kerosine
Pijpleidingen zijn een duurzame manier om brandstof te transporten, op een veilige manier voor mens en milieu. In Nederland vervoert Defensie er kerosine mee.

Vervangen kost minder dan levensduur verlengen
De bestaande pijpleiding is aangelegd in 1954 en is door zijn leeftijd en dekkingsmanco’s aan vervanging toe. Bij een dekkingsmanco ligt de pijpleiding niet diep genoeg volgens de wettelijke eisen. De pijpleiding nu vervangen kost minder dan de levensduur verlengen van de huidige pijpleiding.

Ook de behoefte aan brandstof is bij Defensie en haar NAVO-bondgenoten de afgelopen zeventig jaar toegenomen. Defensie wil daarom de diameter van de pijpleiding vergroten van 17 centimeter naar 28 centimeter.

Betere ligging
De omgeving waarin de pijpleiding ligt, is in zeventig jaar sterk veranderd. Bij het vervangen van de pijpleiding kijkt Defensie daarom gelijk naar een betere ligging voor de toekomst.