• Tekorten aan geneesmiddelen rijzen de pan uit.
• Tekorten aan geneesmiddelen rijzen de pan uit. Foto: ter illustratie

Ook medicijntekort in West Betuwe; begrip gevraagd voor de moeilijke situatie

Nieuws

WEST BETUWE • Ook bij Apotheek De Betuwe in West Betuwe is het tekort aan medicijnen de orde van de dag. Landelijk wordt het de apothekers steeds moeilijker gemaakt het op te lossen. Overheid en zorgverzekeraars weigeren gedegen maatregelen te nemen om dit probleem écht aan te pakken. 

Een ander merk
Apotheker Antonet Campagne: “Wij staan voor goede farmaceutische zorg. We doen er alles aan om voor onze patiënten goede oplossingen te bedenken. Zo bieden we soms een ander merk aan. Of een ander middel voor dezelfde aandoening, dat in sommige gevallen minder goed werkt, meer bijwerkingen kent of duurder is.”

Nauwelijks vergoed
 Importeren en bereiden zijn ook oplossingen, maar dat wordt vaak niet of nauwelijks vergoed door de zorgverzekeraar. Al met al is ruim één fulltime medewerker hierdoor niet beschikbaar voor de patiënten en dat is in tijden van de huidige krappe arbeidsmarkt natuurlijk onacceptabel.”

Oplossingen
Apothekersorganisatie KNMP zoekt mee naar oplossingen en ook de politiek heeft inmiddels door dat er iets moet gebeuren. Apotheker Campagne “Naast een aanpassing van het preferentiebeleid pleiten we voor aanvullende maatregelen. Denk daarbij aan de productie van geneesmiddelen dichterbij huis.”  

Geen aantrekkelijke markt
Geneesmiddelentekort ontstaat door problemen met productie, distributie en kwaliteit en ook door economische redenen. Zodra de productie weer op gang komt staat Nederland achteraan de rij. Wij zijn door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijke markt.”

Begrip gevraagd
“Aangezien het een probleem is dat we als individuele apotheek niet kunnen oplossen, hopen we op begrip van onze klanten en vragen we iedereen om de, op zichzelf begrijpelijke, frustraties niet af te reageren op de apotheekmedewerkers.”

“Zij kunnen er echt niets aan doen en zullen altijd proberen om binnen de beperkte mogelijkheden toch een oplossing te vinden. Het is voor hen net zo frustrerend als voor de patient dat ze niet kunnen leveren wat iemand zo hard nodig heeft.”

In 2023 was er daarom een record van 2292 geneesmiddelen niet op voorraad, tegenover 1514 in 2022. Zo’n 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland zijn geconfronteerd met de gevolgen van tekorten. 

Vele patiëntengroepen zijn in 2023 geraakt door de geneesmiddelentekorten. Mensen die kampen met angst, spanning en slapeloosheid hebben ervaren dat middelen als diazepam en temazepam niet beschikbaar waren. Gedwongen wisselingen geven veel onrust. 

Ook bij het voorkomen of behandelen van pijn op de borst bij hartklachten was er, door het niet beschikbaar zijn van vaak voorgeschreven middelen, een ongewenste situatie. Infecties waren lastig te bestrijden door een tekort aan diverse antibiotica. Door verhoogde vraag zijn bepaalde antibiotica ook in 2024 niet voorradig.

‘Werk van apotheker wordt steeds moeilijker’