• Martijn Blom (links) en Jurre Grandia in de gezellige, eigentijdse jeugdsoos
• Martijn Blom (links) en Jurre Grandia in de gezellige, eigentijdse jeugdsoos Foto: Cees Hoogteyling

Jeugdsoos Medua in Meteren weer op de kaart

Nieuws

METEREN • De in 1977 geopende jeugdsoos Medua in Meteren, was na de roemrijke jaren waarin Herman Brood, Nick & Simon en Van Dik Hout er optraden, wat ingeslapen. De schitterende ruimte onder het dak van het dorpshuis lijkt terug te zijn van weggeweest. Jeugd uit Meteren, met z’n grote nieuwbouwwijk De Plantage, heeft de draad weer opgepakt. Er wordt niet meer gekeken naar het verleden, maar naar de toekomst.

Jurre Grandia (23) en Martijn Blom (25), beiden geboren in Meteren, zijn vorig jaar begonnen om de Jeugdsoos Medua nieuw leven in te blazen. Al snel waren er jongeren die dit project wilden ondersteunen.

Behoefte aan onderkomen
Jurre Grandia: “We voelden dat de behoefte onder de jeugd groeiende was naar een eigen onderkomen. Een eigen ruimte, een kamer waar ze warm en droog elkaar konden ontmoeten. De ruimte was er wel, maar was meer gesloten als open. De ruimte, die is aangebouwd of ingebouwd net zoals je het wilt zien, huren we van het dorpshuis.”

“Dat maakt het mogelijk grotere feesten te houden. We kunnen van die ruimte gebruik maken. Dat gebeurde vroeger als er ‘toppers’ kwamen ook. Het grote verschil is wel dat er tegenwoordig wel een prijskaartje aan hangt. Die bedragen zijn voor ons waarschijnlijk niet meer op te hoesten.”

Een beetje trots
Om plezier te maken en de onderlinge band met elkaar te verstevigen, zijn dergelijke grote feesten voor Martijn Blom helemaal niet nodig. Martijn: “Als we de klok even twee jaar terugzetten en we kijken naar nu, dan is er veel gebeurd. Het was een verwaarloosde ruimte met allemaal oude affiches aan het plafond en de muren. De toiletten waren niet om aan te zien. Met een groep vrijwilligers hebben we het gemaakt tot wat het nu is. Daar zijn we blij mee en wel een beetje trots op. Zonder vrijwilligers is dit niet te doen.”

Mooi schoolvoorbeeld
Het zijn niet alleen de mensen die blij zijn met deze zo opgeknapte ruimte, ook de gebiedsmakelaar van West Betuwe Patricia Visee. Ze zegt over dit project: “Ik ben echt trots op de jongens wat ze hebben gedaan en vooral hoe ze de jeugd van Meteren proberen met elkaar in contact te laten komen. Dit is precies een mooi schoolvoorbeeld wat we als gemeente graag ondersteunen. Met een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds heeft het huidige bestuur er iets moois van gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat, gezien de inzet van de oudere jeugd, de jeugdsoos Meteren weer mooie tijden gaat beleven.”

Voordeel voor leden
Het afgelopen jaar is er tussen alle veranderingen door al veel georganiseerd. Iedereen is welkom. Toch zou het bestuur blij zijn als iedereen lid wordt. Het ledenaantal loopt naar de honderd. Ze hebben voordelen op de entreeprijs op speciaal georganiseerde avonden. Contributie is 20 euro per jaar. Jeugd kan genieten van eigen DJ Wes&Wes. Straks zijn zeker ook ouderen welkom om samen te genieten op een groot scherm van het EK voetbal in Duitsland. Nog nooit geweest?

Informatie: Medua Meteren (@jsmeduameteren)