• Lotgenoten creatief bezig in het Toon Hermans Huis Rivierenland. Links op de foto: coördinator Ellen Hoenderop met naast haar coördinator Anja Schelling.
• Lotgenoten creatief bezig in het Toon Hermans Huis Rivierenland. Links op de foto: coördinator Ellen Hoenderop met naast haar coördinator Anja Schelling. Foto: Rob Zantinge

Open huis Toon Hermans Huis Rivierenland in Tiel

Nieuws

TIEL/RIVIERENLAND • Vorig jaar veranderde de naam Toon Hermans Huis Tiel in Toon Hermans Huis Rivierenland. Op vrijdag 2 februari, twee dagen voor Wereldkankerdag, is er van 10:00 tot 15:00 uur open huis in dit centrum voor mensen uit de regio Rivierenland die leven met en na kanker.

“Er is echt heel veel veranderd”, vertelt coördinator Ellen Hoenderop. “Zo hebben we uitbreiding in de samenwerking met het ziekenhuis. We deden het Buddy-project al. Daarbij wordt een verse patiënt vanuit het ziekenhuis gekoppeld aan iemand die iets verder is in het proces van het hebben van kanker, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen. Nu mogen we ook aanwezig zijn op de afdeling Oncologische dagbehandeling.”

Makkelijker bereikbaar
“Een gastvrouw van ons huis kan dáár nu dus ook tijd en aandacht aan de patiënt te besteden. Daarnaast zijn we op de afdeling Communicatie in beeld. Donderdag gaan we in gesprek om te kijken of er iets vanuit het Toon Hermans Huis digitaal aan de ziekenhuiswebsite kan worden gehangen, zodat we veel makkelijker en sneller bereikbaar zijn.”

Steeds vaker doorverwezen
“Daarnaast worden onze gasten steeds vaker doorverwezen door huisartsen”, vult coördinator Anja Schelling aan. “Eerder gebeurde dat slechts mondjesmaat, vaak door dezelfde huisartsen. En dat terwijl we daar zóveel weg kunnen nemen, vooral omdat we merken dat kanker steeds meer een chronische ziekte wordt. Dan is het vaak niet aan de specialist of de huisarts om mensen te begeleiden, maar dat kan - door alles wat we aanbieden - wel bij ons. Dat begint nu echt door te dringen. Niet alleen binnen Tiel, maar inmiddels ook in de gemeenten Buren en West Betuwe, want we heten nu Toon Hermans Rivierenland en bestrijken een groter gebied.”

Minder drempel
De beide coördinatoren horen nu ook vaker van mensen uit Rivierenland terug dat het Toon Hermans Huis ook voor hén is. “Ze hebben zoiets van: O, het bestrijkt nu dus een veel groter gebied, dus kom ík ook in aanmerking”, verduidelijkt Ellen Hoenderop. “En zo’n regionaal ziekenhuis heeft natuurlijk ook heel veel patiënten uit Rivierenland, dus voelen mensen minder drempel om ons huis te bezoeken. Met name die oncologisch verpleegkundigen doen dat heel goed. We organiseren in oktober, Borstkankermaand, gezamenlijk een verwenochtend en zij promoten ons huis ook echt.”

22 activiteiten
Daarnaast wordt het Toon Hermans Huis steeds sterker op social-media, zoals Instagram en LinkeIn. “We zijn toch afhankelijk van sponsors en die vind je daar natuurlijk”, vertelt Anja Schelling. “Die bedrijven reageren gelukkig ook en dat is wel heel fijn, want daardoor hebben we onze activiteiten uit kunnen breiden. We begonnen met zes, maar we hebben er nu zo’n 22, dus is er wel heel snel voor iemand iets bij.”

“Onze grootste activiteit is nog steeds onze inloop voor koffie met aandacht, zoals we dat noemen”, aldus Anja Schelling.”De gastvrouwen en gastheren zijn allemaal opgeleid, dus die weten precies hoe ze mensen moeten ontvangen en hoe ze een gesprek aan moeten gaan. Overigens kunnen mensen ook alleen een kopje koffie komen drinken.”

Koken met Turkse gasten
“De activiteiten variëren van schilderen tot kookworkshops en een mannenkookgroep. En fitness, in samenwerking met sportschool Juliën uit Lienden. En deze maand starten we koken met Turkse gasten, een voor ons nieuwe doelgroep met hulp van vrijwilligers met een Turks achtergrond.”

Bovendien wordt er één keer in de week met de gasten gezwommen in zwembad De Waalslag in Tiel. “Onder begeleiding van een dame uit het ziekenhuis die prima weet wat een oncologisch patiënt wel en niet aankan, in een verwarmd, privéstukje zwembad. Zij verzorgt wekelijks ook twee keer fitness.”

Sommigen lopen meteen leeg
In hoeverre bezoekers van het Toon Hermans Huis Rivierenland over hun ervaringen met kanker willen praten, is volgens Schelling en Hoenderop per persoon verschillend. “Sommige mensen lopen echt meteen leeg, want die zijn zó blij dat ze hun verhaal kunnen doen”, zegt Anja Schelling. “En sommigen hebben eerst een tijdje nodig.”
“Maar”, vult Ellen Hoenderop aan, “je weet dat het er een keer over zal gaan, als je hier over de drempel gaat.”

Startsein
Wethouder Carla Kreuk geeft op vrijdag 2 februari om 10:30 uur het officiële startsein voor het open huis. Adres: Doctor Schaepmanstraat 23, Tiel. Informatie: www.thhr.nl

THHR in het kort
Toon Hermans Huis Rivierenland (THHR) is een centrum voor mensen die leven met en na kanker uit de regio Rivierenland en staat voor het verbeteren van de kwaliteit van leven voor (ex)patiënten, hun naasten en nabestaanden. Openingstijden: dinsdag tot en met donderdag vanaf 9:30 uur tot 16:00 uur. Je kunt zó naar binnen lopen om met lotgenoten te praten en een kop koffie met aandacht te drinken.