• Verschillende muziekinstrumenten.
• Verschillende muziekinstrumenten. Foto: stockfoto

Workshopweek bij Muziekfabriek Beesd

Nieuws

BEESD • Bij Muziekfabriek Beesd is er een workshopweek van 29 januari tot en met 4 februari. Op het programma staan een serie workshops en evenementen. Deze zijn voor iedereen toegankelijk.

Het thema van de week is Plankenkoorts, de naam van het jaarlijkse leerlingenconcert, en gaat over performance. Zo kunnen deelnemers een workshop presentatie-vaardigheden doen, vrij jammen met de docenten, meespelen in diverse bandjes en is er een improvisatie-battle voor pianisten. 

Bij de Open Mic is het mogelijk om een voordracht te komen oefenen voor een luister-fluisterpubliek. Voor jonge kinderen is er bij de Do-Re-Mini’s en de SuperMaestro’s een keer een les-voor-iedereen en op zaterdagochtend is er voor kinderen de workshop “Hoe Treed Je Op?” 

21 workshops
Er zijn in totaal 21 workshops te volgen. Voor de vele gevorderde zangers bij de Muziekfabriek, welke tot vorig jaar nog als Zangschool door het leven ging, is er een onder andere de masterclass CVT Distortion en Rattle door CVT Master Cordula Klein Goldewijk.

In deze workshopreeks leren de deelnemers met ‘special effects’ te zingen, rauwe randjes zoals Joe Cocker en Anouk die maken bijvoorbeeld. 

De Muziekfabriek sluit de week spetterend af met twee Plankenkoorts-uitvoeringen, waarbij alle leerlingen en workshop deelnemers de bühne op mogen.

Zolderkamer Ploeteren
De Plankenkoorts-week is het resultaat van de lancering van een nieuw, innovatief lesmodel, waarin eens per vijf lesweken een themaweek plaatsvindt. Gebaseerd op de visie van de Muziekfabriek komen samenspelen, inspiratie en doorbreking van het stramien op een hoger plan te staan.

Als leerling kan men de privélessen inruilen voor workshops en muzikale evenementen in een themaweek, waarin men samen aan de slag gaat. Die workshops bieden datgene wat moeilijk of langzaam te leren is in 1-op-1 lessen en zijn gericht op de inspiratie, motivatie en groei van muziekleerlingen.

Oprichter Marieke Zevenbergen: “Een muziekinstrument leren bespelen is soms frustrerend: om echt goed te kunnen spelen of zingen wordt ieders doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld. Het vraagt veel oefening. Tijdens deze workshopweek kan men veel inspiratie opdoen.” 

Fruit en Fluiten
De keuze voor een ander lesmodel is een teken dat de muziekschool met de tijd mee gaat. Inspelend op de tendens van korte aandachtsspanne en behoefte aan bevestiging en prikkels, biedt de Muziekfabriek ook mogelijkheden voor mensen voor wie structureel muziekonderwijs geen optie is.

Deze nieuwe opzet zette een grootscheepse reorganisatie voor de Muziekfabriek in gang, resulterend in een nieuwe website en een nieuw beleid. 

‘We willen verder groeien’
Zevenbergen: “Ook al zijn we met onze 140 leerlingen en 7 docenten een relatief grote muziekschool in een kleine gemeenschap, we willen verder kunnen groeien. Leerlingenaantallen zijn nodig om goede docenten te behouden en aan te trekken.”

“Om in de zo stimulerende bandjes ervaringsniveaus en leeftijd enigszins op elkaar aan te laten sluiten, hebben we veel muzikanten nodig. Zie dat maar eens te plannen, iedereen is zo druk! Naast groei in de breedte willen we ook echt groeien in de kwaliteit van ons onderwijs en daar helpt deze programma-opzet ook enorm bij”. 

Door het jaar heen komen steeds andere thema’s aan bod in de workshopweken. Komende edities staat bijvoorbeeld het thema van techniek: ‘gear’: over alles wat met het instrument zelf te maken heeft.

Aanmelden
Aanmelden voor de workshops kan via de kalender op de nieuwe website van de Muziekfabriek www.muziekfabriekbeesd.nl.