Afbeelding
Foto:

Spoordijk Lekbrug en Schalkwijk verzakt

SCHALKWIJK/CULEMBORG • De spoordijk tussen de spoorbrug over de Lek bij Culemborg en Schalkwijk is verzakt. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. Voor reizigers vanaf het perron in Geldermalsen betekent dit dat de treinen wellicht enkele minuten later aankomen. 

Wat de precieze oorzaak van de verzakking is, kan woordvoerder Martijn de Graaf niet zeggen. “Het belangrijkste in dit stadium is dat we de veiligheid garanderen. Zaterdag zijn sensoren met meetapparatuur aangebracht, zodat we kunnen bepalen wat de ernst is van de verzakking. Aan de hand van de uitkomsten nemen we maatregelen.  Hoe lang het gaat duren kunnen we momenteel niet zeggen.”

Langzamer rijden

De verzakking heeft geen consequenties voor de dienstregeling van de treinen tussen Utrecht en ‘'s-Hertogenbosch. “De treinen zullen op het gedeelte van de verzakking niet harder kunnen rijden dan 40 kilometer per uur. Dus reizigers komen hooguit een paar minuten later op het station aan.”

ProRail kreeg de afgelopen jaren vaker te maken met ernstige problemen aan het spoor. In 2022 bleek de ondergrond op het traject tussen Culemborg en Geldermalsen niet stabiel genoeg. In de zomermaanden werd een nieuwe stabiliteitslaag aangebracht. Maar ook daarna waren de problemen niet voorbij.
Eerder deze maand werd een scheur ontdekt in de spoordijk in Gorinchem. De scheur is ongeveer 65 meter lang en op sommige plekken een halve meter diep. Hoe de scheur is ontstaan, wordt onderzocht. Om de veiligheid te waarborgen, mogen treinen op dit stuk spoor maar 40 km/per uur rijden. Door deze maatregel kunnen er tijdelijk slechts twee in plaats van vier treinen per uur rijden tussen Dordrecht en Gorinchem.