• Ooibossen en zandige kreken in de uiterwaarden van de Lek. Foto: Bernt Feis
• Ooibossen en zandige kreken in de uiterwaarden van de Lek. Foto: Bernt Feis Foto: Bernt Feis

Buurtcollectief in verzet tegen nieuwbouw in de uiterwaarden in Buurmalsen

Nieuws

BUURMALSEN • Een groep van 28 bewoners uit Buurmalsen verzet zich tegen het plan om zes ‘forse vrijstaande woningen’ te realiseren in de uiterwaarden van de Linge.

Het concept-plan Landgoed Lingedijk werd in december ter inzage gelegd. Het plan is weliswaar door de initiatiefnemers toegelicht tijdens een inloopavond in het dorp, maar de bewoners zeggen dat het ondanks verschillende pogingen niet is gelukt om in gesprek te komen met de gemeente West Betuwe. 

In een mail aan de gemeente geeft het Buurtcollectief aan tegen de plannen te zijn om villa’s in de uiterwaarden te bouwen.

‘Geen dialoog’
“Dit is zeer relevant omdat in het concept bestemmingsplan wordt gesteld dat de buurt heeft geparticipeerd. Voor de goede orde: er heeft géén dialoog plaatsgevonden met de initiatiefnemers.”

Volgens de bewoners zal er straks gebouwd worden op een markante plek. “Juist op deze locatie waar nu een villawijkje is bedacht, is de Linge en de uiterwaarden heel zichtbaar.” 

“Belangrijk dus voor de bewoners van de kernen Tricht, Buurmalsen en Geldermalsen, die daar elke dag voorbij komen, maar ook een trekker voor vele dagjestoeristen die juist hier stoppen om foto’s te maken in de bloesemperiode. Het algemeen belang voor de gemeente is daarentegen tot op heden nog niet ontdekt door ons in de stukken.”

Aantasting Linge-oevers 
De leden van het Buurtcollectief wijzen ook op de belangrijke waterbergende functie van de uiterwaarden. “Demissionair minister de Jonge stelde heeft in de NRC van 7 oktober gezegd dat er geen woningbouw is toegestaan in gebieden waarvan je nu al weet dat deze ruimte door klimaatverandering die ruimte nodig is voor extra waterberging. De plannen stroken dan ook niet met deze klimaatadaptatieplannen.”

Ook de Vereniging tot behoud van het Lingelandschap heeft twijfels vanwege ‘de niet aflatende aantasting van de Linge-oevers’, maar men vreest ook voor het behoud van de ecologische zone van het gebied.

De gemeente West Betuwe wijst in een reactie op de tekst van het ontwerp-bestemmingsplan en zal bij de beantwoorden van de zienswijzen nader ingaan op de bezwaren.