Afbeelding
Foto: 123RF.com

Gemeenteraad zoekt grip op woningbouw in West Betuwe

Nieuws

WEST BETUWE •  Het college en wethouder Hartman beschikken over genoeg plannen, ideeën en zoeken samenwerkingsverbanden om tot woningbouw te komen. De raad lijkt het overzicht kwijt te zijn, of in ieder geval meer controle te willen. VVD, SGP en het CDA kwamen daarom met een initiatiefvoorstel.

De Plantage in Meteren groeit gestaag door en ook andere grote projecten in met name Geldermalsen lijken de behoefte te vervullen. De wethouder heeft te maken met lastige regelgeving, een erfenis van lopende projecten en andere uitdagingen. 

Reden voor het college om direct kritisch te zijn op de gekozen naam van het initiatiefvoorstel: ‘Woningbouw in West Betuwe, een programmatische aanpak.’ “Het suggereert dat het college niet programmatisch bezig zou zijn, dit terwijl er gewerkt wordt met de woonvisie 2020 en een woningbouwprogramma”, schrijft het bestuur in een reactie. 

Kort gevolgd door de opmerking dat juist het college de raad gaat vragen om meer middelen om de doelstellingen te halen. 

Oppositiepartijen willen meer overzicht
Er liggen plannen genoeg, blijkt uit de beantwoording en discussie die nu gevoerd wordt. Het college weet de cijfers direct tevoorschijn te toveren, kort gevolgd door de uitdagingen die daarop volgen.

Veel principeverzoeken zouden op goedkeuring kunnen rekenen en er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘harde’ en ‘zachte’ plannen. En daar is waar het, vooral bij de oppositiepartijen, wringt. Ze willen namelijk meer inzicht in welke plannen, waar en dus in welke kernen, de haalbaarheid en inspraak bij kaderstelling en prioritering. 

Het college wekt de indruk alles onder controle te hebben, maar beseft dat de gemeenteraad beter en op een meer structurele wijze geïnformeerd moet worden. Uiteindelijk draait het om de politieke verantwoording naar de achterban en die boodschap was tijdens de verkiezingscampagnes unaniem: bouwen in alle dorpen en stadjes.

Alles valt of staat met eisen of regelgeving
Dorpsraden, individuele burgers en projectontwikkelaars weten het gemeentebestuur en politieke partijen te vinden en met geoliede presentaties en aanvullende informatie zodat aan woningbouw bijna niet meer te ontkomen is.

Veel plannen vallen uiteindelijk, zoals in het hele land, in het water op aanvullende eisen of regelgeving. Het voorstel zoals nu in de gemeenteraad ligt zou college en raad dichter bij elkaar moeten brengen in de uitvoering. 

En toch zijn het de verkiezingen, die langzaam dichterbij komen, die de politieke druk opvoeren. Net als de enorme behoefte in diverse plaatsen zoals Heukelum, Beesd, Deil en Haaften om nieuwe woningen te bouwen.

Jeroen Wijngaard