• Wethouder Govert van Bezooijen en kinderen van Binnenste Buiten vieren de voortgang van het nieuwe Integraal Kindcentrum Binnenste Buiten in Tricht.
• Wethouder Govert van Bezooijen en kinderen van Binnenste Buiten vieren de voortgang van het nieuwe Integraal Kindcentrum Binnenste Buiten in Tricht. Foto: Aangeleverd

Hoogste punt voor Kindcentrum Tricht

Nieuws

West Betuwe • De gemeente West Betuwe is al enige tijd bezig om alle basisscholen in West Betuwe te verduurzamen. Afgelopen donderdag bereikte een van deze scholen, het Integraal Kindcentrum Binnenste Buiten in Tricht, tijdens de bouw het hoogste punt. 

Wethouder Onderwijs Govert van Bezooijen vierde met de leerlingen dit feestelijke moment en bedankte de bouwers. Zij werken flink door om het nieuwe duurzame kindcentrum klaar te hebben voor het nieuwe schooljaar 2024/2025. 

De gemeente werkt onverminderd hard aan de verduurzaming van alle basisscholen in West Betuwe. Dat is ook nodig, legt Van Bezooijen uit. “Een aangenaam binnenklimaat en goede ventilatie komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede. Daarom zorgen we ervoor dat alle scholen voldoen aan de zogeheten frisse-scholen classificatie. En door scholen te verduurzamen, te renoveren of nieuw te bouwen, kunnen kinderen in West Betuwe de komende dertig jaar leren in een prettige hedendaagse leeromgeving.”

Tijdcapsule
Bij het ontwerp van het gebouw hield de gemeente rekening met het klimaat, eigen energieopwekking en herbruikbaarheid van materialen. De gevel en de constructie zijn van hout. Daarom heeft het nieuwe Integraal Kindcentrum een lage CO2-voetafdruk.

Ook krijgt het gebouw een groen dak voor waterbuffering en een schoolplein met veel groen. Onder het gebouw ligt nog iets speciaals. De kinderen begroeven daar eerder een tijdcapsule met tekeningen.

Het Integraal Huisvestingsplan 
In West Betuwe worden alle 33 basisscholen gerenoveerd of nieuw gebouwd. Dit staat stap voor stap omschreven in het Integraal Huisvestingsplan. Het uitgangspunt is duurzame gebouwen met een goed binnenklimaat. Inmiddels zijn dertien scholen verduurzaamd.

In 2021 leverde de gemeente het Kindcentrum De Plantage in Meteren op en eind vorig jaar een nieuwe Brede School in Spijk. In april dit jaar starten de werkzaamheden voor de Brede School in Beesd. In mei starten de werkzaamheden voor het nieuwe Integraal Kindcentrum in Geldermalsen.