Afbeelding
Foto: 123RF.com

Avond over vitaal blijven en valpreventie in Tricht

Nieuws

TRICHT • Uit onderzoek blijkt dat veel (oudere) mensen wel eens te maken krijgen met valproblemen. In de gemeente West Betuwe is dit zelfs 1 op 5 van inwoners van 65 jaar en ouder. Daarom organiseert gemeente West Betuwe en de GGD op dinsdag 6 februari een informatieavond in het Dorpshuis in Tricht. 

Naarmate men ouder wordt, neemt de kans op vallen toe. Dit kan soms nare gevolgen hebben. Het is daarom goed om te weten wat men zelf kan doen om vallen zoveel mogelijk te voorkomen en zo vitaal mogelijk te blijven. 

Tijdens de informatieavond wordt er toelichting gegeven op belangrijke risico’s van vallen. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen en ook kunnen aanwezigen een checklist invullen waaruit blijkt of zij een verhoogd risico hebben op vallen. De avond is voor alle senioren uit Tricht en omgeving die over dit onderwerp meer willen weten, en ook voor mantelzorgers en familieleden. 

Bewegen, voeding en medicatie
Er worden drie presentaties gegeven: Fysiotherapeute Violette Verweij vertelt over het belang van bewegen en waardoor men kan vallen; diëtiste Marieke Dubbeldam over de rol van gezonde voeding bij het vitaal ouder worden en apotheker Antonet Campagne over de relatie tussen bepaalde medicijnen en valproblemen.

Door deze gecombineerde voorlichting krijgen aanwezigen een goed beeld van zij zelf kunnen doen om het risico op vallen te verkleinen of zelfs te voorkomen. 

Daarnaast is er voor senioren van 65 jaar en ouder de mogelijkheid om een testje in te vullen, waarbij inzichtelijk wordt of zij geen, matig of hoog risico hebben op vallen. Op basis daarvan kunnen zij een gericht advies krijgen. 

Meer informatie
De avond is vrij toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. De presentaties starten om 20:00 uur en de avond duurt tot maximaal 22:00 uur. Graag ruim op tijd aanwezig zijn. Meer informatie is eventueel verkrijgbaar bij Violette Verweij, fysiotherapeute (telefoon 0345 577651 of via email fysiotherapieviolette@outlook.com).

Zorgverleners kunnen meer informatie over Vallen & Vitaal bewegen en Gezond Ouder Worden krijgen bij Maaike Geertzen, gezondheidsmakelaar GGD Gelderland-Zuid, mgeertzen@ggdgelderlandzuid.nl. 

Meer tips en informatie over valpreventie en Gezond Ouder Worden staan op www.gezondouderworden-gelderlandzuid.nl.