Lezing over heggen

neerijnen • Kenneth Rijsdijk, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, houdt een warm pleidooi voor de terugkeer van heggen in ons landschap. Op dinsdag 23 januari geeft hij hierover een lezing in het Stroomhuis in Neerijnen. De heg kan een enorme bijdrage leveren aan de biodiversiteit, opvang van koolstof, voorkomen van overstromingen en nog veel meer. Datum: dinsdagavond 23 januari 2024. Aanvang: 20:00 uur. Entree: zes euro (incl. koffie of thee). Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl.


Vragen over snelle vergunning voor Postcode Loterij

geldermalsen • De vergunning voor de prijsuitreiking van de Postcode Loterij in Geldermalsen was vorige week in een mum van tijd geregeld. Dorpsbelangen vraagt zich af hoe dat mogelijk is gezien de omvang van het evenement met ongeveer 4500 mensen op het terrein van voetbalvereniging GVV. 

"Heel Geldermalsen werd uitgenodigd", schrijven ze in een reeks schriftelijke vragen. "Een vereniging moet tien tot maximaal 24 weken van tevoren een vergunning aanvragen." Het blijkt dat binnen drie dagen een vergunning van een groot evenement rond kan zijn. Wordt dit het nieuwe beleid voor 2024, gaat de gemeente alles in werking zet om vergunningen voor grote evenementen zo snel rond te krijgen?"


Inloopavond over pijpleiding defensie 

regio • Defensie gaat een pijpleiding van 67 kilometer vervangen tussen Klaphek en Best. Om alle inwoners langs het traject te informeren organiseert Defensie inloopavonden over de bestaande pijpleiding die in 1954 is aangelegd en aan vervanging toe is. Via het ondergrondse pijpleidingennetwerk wordt brandstof naar militaire vliegvelden vervoerd. De pijplijn komt door Enspijk, Beesd, Waardenburg, Tuil, Haaften en Hellouw. Er komen nog gesprekken met perceeleigenaren. Op 25 januari is de informatieavond bij Boerengoed in Enspijk, van 19:00 tot 21:00 uur kan men binnenlopen voor vragen.