• Enthousiaste vrijwilligers en volop activiteiten in de Burcht van Haeften.
• Enthousiaste vrijwilligers en volop activiteiten in de Burcht van Haeften. Foto: aangeleverd

Vinyl-fuifje in de Burcht van Haeften

haaften • Bestuurslid Chris van Velzen kwam ergens 'Vinyl-fuifje' tegen. "Dat is iets voor de Burcht van Haeften. Het is een disco-avond met platenspelers door een stel uit Asperen, 20 januari komen ze hierheen." Janneke Holleman is zakelijk leider van de Burcht: "Het past mooi in onze programmering, we doen steeds meer met muziek."

Er wordt inderdaad steeds meer gedaan in het Multi Functioneel Centrum (MFC) in Haaften. "Wij zijn één van de vier MFC's in de gemeente West Betuwe", vertelt voorzitter van het bestuur, Baukje van Warners. "Wij zijn anders dan een dorpshuis, we hebben een functie voor de regio, voor de omliggende dorpen, eigenlijk voor heel het zuidwestelijke deel van de gemeente." 

Hoftense Bende

Dat zie je ook terug in hun agenda, iedereen is welkom en de activiteiten zijn voor inwoners van de gemeente. Zoals de 60+Bingo, aanschuiftafel ouder-kind-café en natuurlijk ook de muziek. Ze houden ook matinees op zondagmiddag en willen meer avonden met optredens van bands gaan organiseren. Inmiddels is de 'Hoftense Bende' een begrip in de buurt, het zijn muzikanten uit het dorp die met elkaar niet onverdienstelijk spelen. "Vorig jaar trokken ze zo'n 400 toeschouwers. Op zaterdag 23 maart komen ze weer."

Vrijwilligers

Janneke timmert al twee jaar aan de weg. "Niet alleen hoor, we hebben inmiddels zo'n vijftig vrijwilligers en een bestuur waar we altijd op kunnen rekenen, zij steken de handen echt uit de mouwen. We zijn al twee jaar bezig met klussen om het hier gezelliger te maken als ontmoetingsruimte. Er is verder niets meer in Haaften. Vandaar dat we ook één keer in de maand een café-avond houden. We proberen jong en oud te bereiken." Het ontmoetingsgedeelte van het MFC heeft flexibele verschuifbare wanden, waardoor de mogelijkheden legio zijn. 

Voor zakelijk gebruik

Ze delen het gebouw met twee scholen, een sportzaal, de bibliotheek, en kinderopvang. Er wordt gebruik van hun zalen gemaakt door verenigingen, voor koorrepetities, en sociaal maatschappelijke initiatieven zoals het Odensehuis (voor begeleiding bij dementie) en Ixta Noa (voor psychische begeleiding). "Wij zijn geen party-centrum en willen dat ook niet worden. We zijn een ontmoetingsplek voor de omgeving in een tijd dat alles online gaat." Ook commerciële partijen kunnen er terecht. "Voor een borrel, bijeenkomst of receptie. Dit neemt toe. Prettig, want die inkomsten investeren we weer in de Burcht." Er worden ook condoleances gehouden.  

Communicatie

Er wordt hard gewerkt door het team van de Burcht. En ze staan te popelen om nog meer te doen. "Meer muziek, meer optredens, nog zo'n Vinyl-fuif. Maar we willen ook meer mensen bereiken. En enthousiaste vrijwilligers zijn altijd welkom. Zoals iemand die marketing en communicatie leuk vindt of iemand die handig is en hier technische klusjes wil doen." Zie ook: www.burchtvanhaeften.nl