• De raadszaal in het nieuwe gemeentehuis in Geldermalsen.
• De raadszaal in het nieuwe gemeentehuis in Geldermalsen. Foto: Ellis Frans-Kapma

Toespraak Servaas Stoop: 'Samen en West Betuwe horen bij elkaar'

geldermalsen • “Samen en West Betuwe horen bij elkaar. Gemeenten staan als eerste overheid het dichtst bij onze inwoners. Wij moeten daarom benaderbaar en toegankelijk zijn.” 

Dat zei burgemeester Servaas Stoop van de gemeente West Betuwe vrijdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. Het nieuwe gemeentehuis, die middag feestelijk geopend, noemde hij ‘een mooi voorbeeld van samenwerken’. “Van de architect en de bouwer en alle andere leveranciers.” 

Veel lokale bedrijven

Daaronder veel lokale bedrijven, zoals Hermeta uit Asperen voor alle raampartijen, de Gebroeders Van Breda uit Geldermalsen voor straatwerk en groenvoorziening, Werkzaak Rivierenland voor catering en schoonmaak en Bottesteyn uit Geldermalsen voor het maatwerkmeubilair in de raadzaal.

Kernagenda’s

De burgemeester wil dat de 26 kernen in zijn gemeente hun eigen identiteit en karakter behouden. “We houden oog voor hun eigenheid en willen maatwerk per kern leveren. De basis hiervoor ligt in de kernagenda’s die door onze inwoners zijn gemaakt. De uitdaging is dat dit niet een papieren aangelegenheid is en dat we de resultaten ook in de praktijk zien.” Bij de kleinere projecten is dat, volgens hem al gelukt. “Het laaghangende fruit hebben we al kunnen plukken.”

Rechtsstaat

Over de uitslag van de verkiezingen in november zei hij: “Het is nu aan de landelijke partijen die nog nooit onderdeel zijn geweest van een kabinet om te bewijzen dat men verantwoordelijkheid neemt voor het besturen van ons land met een realistisch uitvoerbaar beleid. Ik vind het bijzonder dat zij kennelijk eerst moeten overleggen over de betekenis van de wettelijke grondslag van onze democratische rechtsstaat.”

Lustrumviering

De gemeente bestaat vijf jaar. Het eerste lustrum zal bescheiden gevierd worden, suggesties zijn welkom. "Zeker als het een project is dat het ‘samen' van West Betuwe of de ‘verbinding' tussen de kernen illustreert.” Stoop wil dat mensen zich thuis voelen in zijn gemeente. Hij maakt zich zorgen over ‘verongelijkte en negatieve tonen en geweeklaag dat er niet geluisterd wordt' en dat ‘de overheid alleen maar de eigen mening doordrijft'. Zijn antwoord: "Laten we ons niet laten ontmoedigen door negativiteit of polarisatie, want die helpen ons niet verder. Laten we samen met alle energie die in ons is het goede koesteren en werken aan het betere.”                    

Ellis Frans-Kapma