woensdag 17 januari

Medialab
15:00, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Maak kennis met technologie en nieuwe media en vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn in een digitale wereld. Kinderen t/m 12 jaar en ouders kunnen, onder begeleiding, gebruikmaken van de aanwezige spellen en materialen. Leer spelenderwijs programmeren, ontwerp een eigen verhaal in een sprekend fotoalbum of bouw een eigen robot! Aanmelden is niet nodig, gratis activiteit! Tip! Kijk op www.bibliotheekrivierenland.nl/medialab. Iedere woensdagmiddag van 15.00 - 17.00 uur, Bibliotheek Geldermalsen.

Voorlees en knutselpret
15:00, Geldermalsen, Bibliotheek. Kinderen zijn welkom om te komen luisteren naar een gek, leuk, spannend of mooi verhaal. Verhalen prikkelen de fantasie, ontwikkelen het taalgevoel en breiden de woordenschat uit. Ga met de voorleesvrijwilligers mee op avontuur. Aansluitend gaan ze aan de slag met een leuke, stoere knutselactiviteit. Aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis. Iedere woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur Bibliotheek Geldermalsen

Aikido
18:00-19:00, De Schildkamp in Asperen, Leerdamseweg 44. Welzijn organiseert samen met Rudolf Renfurm *in de schildkamp een serie van vier proeflessen om mensen die beperkingen ervaren zij het reguliere sportaanbod kennis te laten maken met Aikido. Op vier woensdagavonden in januari kunnen deelnemers op een comfortabele manier kennis maken met de sport. Bij voldoende animo krijgen de proeflessen een vervolg.

Wereldreiziger Kees Terlouw
20:00, Herwijnen, Dorpshuis. Wereldreiziger Kees Terlouw geef een presentatie over ‘De Zijderoute, in de voetsporen van Marco Polo’. De bijeenkomst van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, departement Herwijnen, vindt plaats op woensdag 17 januari om 20:00 uur. Terlouw maakte deze reis met zijn vrouw. Startend in de hitte van Istanbul volgden Terlouw en zijn vrouw de oude Zijderoute, oostwaarts door de ruige berg- en woestijngebieden van Central Azië. Ze bezochten historische steden, overnachtten in yurts op 4000 meter hoogte, trokken over het Pamir gebergte naar het Chinese Kashgar. Dorpshuis ‘De Poort. in Herwijnen. Nutsleden hebben gratis toegang, entree voor niet leden 5 euro.

donderdag 18 januari

Hulp bij online zaken
13:00-14:30, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Hulp voor iedereen die ondersteuning wil bij het regelen van allerlei online-zaken. Vragen over apps, over tablets of smartphone? Leren videobellen, DigiD vragen of online een afspraak maken met de huisarts? Alle vragen zijn welkom. Een afspraak maken voor het spreekuur kan aan de balie van de Bibliotheek, online of telefonisch via de klantenservice van de Bibliotheek: 0344 - 63 99 40. De afspraak is 1-op-1 met een medewerker van de Bibliotheek. De hulp is gratis en voor iedereen, ook niet-leden. Iedere maandagmiddag van 13:00 - 14:30 uur, Bibliotheek Geldermalsen.

Samen schaken
14:00-16:00, Geldermalsen, bibliotheek. Een spelletje schaak is een leuke uitdaging. Het vergroot de concentratie, ruimtelijk inzicht én beslissingen nemen. Beginner of gevorderde, iedereen kan meedoen en tips en trucs delen. Aanmelden is niet nodig en meespelen is gratis. Iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, Bibliotheek Geldermalsen.

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Stroomhuis. Het Stroomhuis in Neerijnen houdt op donderdag 18 januari een kunstlezing over (zelf) portretten van kunstenaars. In deze lezing van kunsthistorica Roos Fokkema kijken de deelnemers naar zelfportretten van verschillende kunstenaars uit het eind van de negentiende en uit de twintigste eeuw. Men probeert te achterhalen waarom zij zich afbeelden zoals ze doen. Kosten € 12,50. Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Voor informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

PCOB bijeenkomst
14:30, Geldermalsen, Achter ‘t Veer. Binnenkort is er weer een PCOB bijeenkomst. Op 18 januari komen Emmy Janssen en Viola van Dalfsen iets vertellen over de Stichting Wilde Ganzen. Ze beginnen de middag met een quiz en leggen een aantal stellingen aan de bezoekers voor. Na de pauze wordt er informatie gedeeld over projecten in India en Tanzania. Het belooft weer een leerzame interessante middag te worden. Aanvang zoals gebruikelijk om 14:30 uur en men is welkom in de Ontmoeting, Achter ’t Veer in Geldermalsen.

Ierse topmuzikanten
20:00-22:00, Rumpt, kerkje. De Ierse topartiesten David Munnelly, accordeon en Shane Mc Gowan, gitaar komen naar het Rumpts Kerkje. Op donderdag 18 januari, 20.00 uur spelen David en Shane in het door kaarsen verlichte sfeervolle kerkje. Natuur komt de Ierse volksmuziek aan bod maar ze spelen ook prachtige nummers van over de hele wereld. Ongekend virtuoos en vol muzikale passie verwarmen ze het publiek in deze koude wintermaand. Bart en Margreet van het Rumpts Kerkje hebben voor dit concert weer twee Ierse Whisky’s in huis gehaald. Kaarten incl. gratis drankje en hapje. Kijk voor verdere info en bestellen van kaarten op www.rumptskerkje.nl of bel: 06 55544418.

vrijdag 19 januari

Vrouwenontmoetingscentrum
10:00-12:30 uur, Geldermalsen, De Pluk. Vrouwenontmoetingscentrum in de Pluk. Iedere vrijdag van 10.00 uur tot 12.30 uur, met koffie, thee en mooie tweedehandskleding.

Wintersferen wandeling
14:00-16:00 uur, Waardenburg/Neerijnen, Landgoed. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op vrijdag 19 januari 2024 tussen 14:00 en 16:00 uur een sfeervolle winterwandeling over landgoed Waardenburg Neerijnen. De natuur is in winterrust, maar toch valt er van alles te ontdekken. De boswachter laat het de wandelaars zien op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Zo hebben de bomen nog geen blad, waardoor kasteel Waardenburg en huis Neerijnen nog beter zichtbaar zijn in hun mooie omgeving. Vanaf de dijk is te zien hoe watervogels hun rust zoeken in de Kil van de Rijswaard. En met een beetje geluk komen reeën uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Vooraf online reserveren is noodzakelijk. De wandeling start om 14:00 uur en duurt circa twee uur. Kosten zijn vijf euro per persoon. Kinderen tussen de vier en twaalf jaar betalen 2,50 euro. Donateurs mogen gratis deelnemen op vertoon van een geldig GLK donateurspas. Meer informatie en online reserveren: www.glk.nl/excursies.

zaterdag 20 januari

Winterconcert
20:00-23:00, Enspijk, kerk. Traditiegetrouw houdt fanfare De Volharding onder leiding van Wim Baijense een winterconcert in de kerk van Enspijk. Men is welkom op zaterdag 20 januari vanaf 20:00 uur om naar het gevarieerde programma te luisteren. Daarna is er de mogelijkheid om onder het genot van een glaasje glühwein na te praten en wellicht aan te melden als (aankomend) muzikant bij de vereniging.

maandag 22 januari

Hulp bij online zaken
13:000-14:30 uur, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Hulp voor iedereen die ondersteuning wil bij het regelen van allerlei online-zaken. Vragen over apps, over tablets of smartphone? Leren videobellen, DigiD vragen of online een afspraak maken met de huisarts? Alle vragen zijn welkom. Een afspraak maken voor het spreekuur kan aan de balie van de Bibliotheek, online of telefonisch via de klantenservice van de Bibliotheek: 0344 - 63 99 40. De afspraak is 1-op-1 met een medewerker van de Bibliotheek. De hulp is gratis en voor iedereen, ook niet-leden. Iedere maandagmiddag van 13:00 - 14:30 uur, Bibliotheek Geldermalsen.

Leer het schaakspel
15:30, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Leer het schaakspel, ontvang meer tips en tricks. Tijdens de middag is een begeleider van de schaakvereniging Rivierenland aanwezig te helpen en alle vragen te beantwoorden. Gratis inloop, aanmelden is niet nodig. Iedere maandagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur, kinderen vanaf 6 jaar, Bibliotheek Geldermalsen.

dinsdag 23 januari

Heggen in het landschap
20:00 uur, Neerijnen, Stroomhuis. Kenneth Rijsdijk, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, houdt een warm pleidooi voor de terugkeer van heggen in ons landschap. Op dinsdag 23 januari geeft hij hierover een lezing in het Stroomhuis in Neerijnen. Volgens Kenneth Rijsdijk, als landschapsonderzoeker verbonden aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem van de UVA en auteur van het boek ‘Heg’, moet de heg terugkeren in het Nederlandse landschap. De heg kan een enorme bijdrage leveren aan de biodiversiteit, opvang van koolstof, voorkomen van overstromingen en nog veel meer. Datum: dinsdagavond 23 januari 2024. Aanvang: 20:00 uur. Entree: zes euro (incl. koffie of thee). Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl.

Lezing Winkeltjes
20:00-22:00 uur, Geldermalsen, De Pluk. Lezing (deel 2) winkels in Geldermalsen in de jaren 50 van de vorige eeuw. Op 23 januari 2024 geeft Nelis van Ooijen een lezing over de winkels in Geldermalsen in de jaren ’50. Deze presentatie wordt door de Historische Kring West-Betuwe in samenwerking met Het Nut georganiseerd en is een vervolg op de lezing die hij in januari 2023 voor Het Nut heeft verzorgd. De lezing is voor leden van de HKWB en voor de leden van Het Nut gratis te bezoeken. Niet-leden betalen € 5,00 bij de kassa bij de ingang van de zaal. Inschrijven is noodzakelijk en kan via mail info@hkwb.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0345-473596.

woensdag 24 januari

Voorlees en knutselpret
15:00, Geldermalsen, Bibliotheek. Kinderen zijn welkom om te komen luisteren naar een gek, leuk, spannend of mooi verhaal. Ga met de voorleesvrijwilligers mee op avontuur. Aansluitend gaan ze aan de slag met een leuke, stoere knutselactiviteit. Aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis. Iedere woensdag van 15.00 tot 16.00 uur Bibliotheek Geldermalsen.