• Reality Winner vindt bij toeval extreme en controversiële informatie die de toekomst van Amerika op de kop kan zetten.
• Reality Winner vindt bij toeval extreme en controversiële informatie die de toekomst van Amerika op de kop kan zetten. Foto: Aangeleverd

Naïeve kunst, liefde en FBI bij LingeFilm

geldermalsen • Het komende weekend zijn de volgende films te zien:

In Maudie volgen we de Canadese volkskunstenares Maud Lewis (1903-1970), die pas laat in haar leven bekend zou worden met haar naïeve schilderijen over alledaagse onderwerpen. De film focust op Mauds moeizame relatie met Everett Lewis, de stugge en wereldvreemde visboer met wie ze zou trouwen. Hawkins is ontwapenend als de kleine, reumatische Maud, die met een hese stem, houterige bewegingen en vervormde handen op zoek is naar een beetje geluk. Met haar optimisme en onverzettelijkheid weet ze het hart van de lompe Everett (Hawke) te ontdooien. De film is op vrijdag 19 januari om 20:30 uur te zien. 

Fallen Leaves

De Finse film Fallen Leaves is voor degenen die van vreemde, soms wat absurdistische films houden met een rauw randje er omheen. We zien de wat toevallige ontmoeting tussen de twee verloren zielen Ansa en Holappa. In de meest treurige karaoke bar die je je kunt voorstellen treffen ze elkaar aan eenzelfde tafeltje en gebeurt er iets. Een klein vonkje springt over, een klein lichtpuntje in de dagelijkse sleur en treurnis van dit nietszeggende verstompte wereldje van die twee. Op zaterdag 20 januari om 20:00 uur en zondag 21 januari om 20:00 uur te zien bij LingeFilm.

Reality

Reality Winner (Sindney Sweeney) is een doorsnee twintiger: ze is dol op haar huisdieren, houdt van reizen en werkt als vertaler bij de inlichtingendienst. Bij toeval vindt ze extreme en controversiële informatie die de toekomst van Amerika, maar mogelijk zelfs de wereld, op haar kop kan zetten. Wat doe je dan? Houd je die informatie voor je zelf of ga je dat delen. Reality kiest het laatste met alle gevolgen van dien. Onverwachte bezoekers, de FBI, interviews en de dreiging van een zware gevangenisstraf. Regiseuse Tina Satter debuteert met deze film en heeft het voor elkaar gekregen om het in slechts Zestien dagen te schieten. Deze film is te zien op woensdag 24 januari om 20:00 uur.