• Zorgen om de kerk in Deil.
• Zorgen om de kerk in Deil. Foto: aangeleverd

Zorgen om verbouwingsplannen kerk Deil; komt er een terras en parkeerplaatsen?

Nieuws

DEIL • Een aantal omwonenden rond de kerk van Deil maakt zich grote zorgen over het voornemen van de kerkraad tot ingrijpende aanpassingen aan de monumentale kerk, met als doel de locatie geschikt te maken voor evenementen. Afgelopen december maakte de kerkraad plannen hiertoe via haar website bekend. 

Aanleg terras en parkeerplaatsen
Deze plannen omvatten het openbreken van de kerkmuur op drie plaatsen, het aanleggen van een terras op de terp langs de zuidgevel van de kerk en het aanleggen van tien parkeerplaatsen rondom de eeuwenoude kerktoren.

Monumentale waarde aangetast
Een deel van de bewoners is bang dat hiermee de monumentale waarde van het gebouw en de kerkomgeving onherstelbaar wordt aangetast. Het kerkgebouw en de omliggende grond met bomen terp en hekwerken zijn bepalend voor het dorpsgezicht van Deil.

Het is een plek van groot algemeen belang die al generaties lang in stand wordt gehouden en die ook voor komende generaties behouden zou moeten blijven, vinden zij. 

Vraagtekens bij buurtbewoners
Een buurtbewoner geeft aan: “Deze kerk is een geliefd dorpsgezicht en rustpunt in ons dorp. Waarom geven we dit op voor auto’s en terras? Als je een andere bestemming wil en meer mensen naar de kerk wil halen, waarom dan niet een gezamenlijke moestuin, of juist meer groen. En stimuleer het gebruik van fietsen in plaats van meer auto’s voor de deur. Staat deze onherstelbare ingreep in verhouding tot wat de kerkraad wil bereiken?”.

Vragen in de gemeenteraad
De landelijke Erfgoedvereniging Heemschut, die zich inzet voor het behoud en instandhouding van cultuurmonumenten, heeft zich inmiddels ook uitgesproken over het belang van de bescherming van onze kerken en hun omgeving in West Betuwe. In de gemeenteraad zijn hier ook vragen over gesteld.