Afbeelding
Foto: 123RF

Nieuw sportcomplex aan De Randhorst in Geldermalsen?

Nieuws

GELDERMALSEN • De Randhorst in Geldermalsen is de beste locatie voor het nieuwe sportcomplex met een zwembad en een sporthal in de gemeente West Betuwe. 

Dinsdagavond zijn de verschillende plannen voor renovatie of nieuwbouw van de sportfaciliteiten gepresenteerd op basis van onderzoek door Sportfondsen Nederland.

2025 sportgemeente van het jaar
De gemeente West Betuwe is ambitieus voor wat sport betreft en wil in 2025 sportgemeente van het jaar worden. Bewegen en sporten zijn gezond, zorgen voor ontmoetingen tussen de inwoners en helpen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

De huidige accommodaties voldoen niet meer, dus er moet wat gebeuren. Daarom wil de gemeente de zwem- en sportmogelijkheden aanpassen aan de huidige wensen en eisen. Dat vereist een keus tussen het in stand houden van de huidige faciliteiten of nieuwbouw.

Locatie
Voor nieuwbouw zijn onder meer locaties in Rumpt, Tricht en Meteren onderzocht.  De Randhorst, waar zich het huidige sportcomplex en het voetbalveld van GVV bevindt, is als meest geschikt locatie uit de bus gekomen.

Daarbij is onder meer rekening gehouden met de bereikbaarheid, met de wensen van de verenigingen die er gebruik van maken, met (parkeer)ruimte en met de veiligheid voor kinderen en ouderen.

Verschillende opties
Verder zijn de verschillende opties naast elkaar gelegd: moeten de bestaande faciliteiten door renovatie en verduurzaming up-to-date worden gemaakt of is nieuwbouw beter? Dat is ook een kwestie van financiën. Bij het in stand houden en upgraden van de huidige faciliteiten moet veel geld worden geïnvesteerd om er twintig jaar mee door te kunnen. Bij nieuwbouw is het te investeren bedrag weliswaar aanzienlijk hoger, maar daarmee kan men zeker veertig jaar vooruit. Bovendien zijn sporthal en zwembad dan op dezelfde locatie geclusterd wat een ‘enorme synergie’ oplevert.

Kostenplaatje
Als er ook wellness faciliteiten, tribunes en recreatieve voorzieningen komen, zullen er meer betalende bezoekers aangetrokken worden. Maar dan  zal er ook dieper in de gemeentelijke buidel moeten worden getast.

Investering
De meest uitgebreide nieuwbouw vergt een investering van zo’n 20 miljoen euro, de basisrenovatie van de bestaande sporthal en het huidige zwembad is geraamd op dik 7 miljoen euro. Qua exploitatie zullen de kosten na 2025, als het huidige contract van de gemeente met Laco (onlangs overgenomen door Sportfondsen Nederland) afloopt tegen de 350.000 euro per jaar bedragen.

Fors meer dan nu omdat onder meer de energie- en loonkosten flink zijn gestegen. De bezoekersaantallen zullen zeker toenemen, zo komt uit het onderzoek naar voren, bij nieuwbouw tot wel twintig procent en zeker meer dan bij renovatie. 

Wellicht kan ook het schoolzwemmen worden ingevoerd wat extra inkomsten genereert. Binnenkort buigt het gemeentebestuur zich over over de plannen.

door: Ellis Frans-Kapma