Afbeelding
Foto: Saskia Weddepohl

Lezing in Stroomhuis: Heggen in het landschap

Nieuws

NEERIJNEN • Kenneth Rijsdijk, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, houdt een warm pleidooi voor de terugkeer van heggen in ons landschap. Op dinsdag 23 januari geeft hij hierover een lezing in het Stroomhuis in Neerijnen. 

Volgens Kenneth Rijsdijk, als landschapsonderzoeker verbonden aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem van de UVA en auteur van het boek ‘Heg’, moet de heg terugkeren in het Nederlandse landschap. De heg kan een enorme bijdrage leveren aan de biodiversiteit, opvang van koolstof, voorkomen van overstromingen en nog veel meer. 

Veel heggen na de oorlog verdwenen
Hij schat dat er na de oorlog 225.000 kilometer heg uit het Nederlandse landschap is verdwenen. Stadsuitbreidingen, de toepassing van prikkeldraad en de schaalvergroting in de landbouw zijn hiervoor verantwoordelijk. Het gaat in Nederland erg slecht met de biodiversiteit, planten en insecten verdwijnen en daarnaast nemen plagen en misoogsten toe. Dat komt mede door het verdwijnen van de heggen.

Heggen zijn van levensbelang
Heggen kunnen veel water opvangen om overstromingen tegen te gaan, plagen bestrijden, koolstoffen opslaan en planten en gewassen beschermen tegen ammoniakdampen en schimmels. Ook kunnen zij een verbindingszone vormen tussen natuurgebieden. Kortom: Heggen zijn van levensbelang. De noodzakelijke veranderingen in de agrarische sector zullen ook leiden tot landschappelijke veranderingen en de heggen kunnen daarin een belangrijke functie vervullen.

Datum: dinsdagavond 23 januari 2024. Aanvang: 20:00 uur. Entree: zes euro (incl. koffie of thee). Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl.