G&D Zuurmond: Dakar Rainbow team

beesd • Vorige week, ergens tussen kerst en oud en nieuw, is het Rainbow-team met deelnemers uit West Betuwe weer vertrokken naar Saudi Arabië om de beroemde Dakar Rally te gaan rijden. Volgens insiders wordt dit de zwaarste Dakar Rally ooit gereden. 

Gerrit Zuurmond. deelnemer 611, uit Beesd is de bestuurder van zijn truck. Zijn broer Dick Zuurmond, deelnemer nummer 1.010, uit Gellicum rijdt een op waterstof aangedreven VW Amaroc. Hij is in de M-1000 klasse de enige Nederlander van de tien deelnemers. Vrijdag 5 januari was de proloog, daarin werden de startposities bepaald. De proloog werd als zwaar ervaren. Zaterdag 6 januari is de echte race begonnen. Het team bestaat verder uit Klaas Kwakkel, Tjeerd van Ballegooy en Simon Koetsier. 

Twaalf etappes

Er doen 45 trucks mee aan de monster-rally.  De broers moeten ongeveer 5.000 kilometer afleggen tot de finish. Het is de 46e editie van 'De Zwaarste Rally ter Wereld' die begint op 5 januari 2024 in de historische stad Al-Ula om op 19 januari hoopt het team te finishen aan de Rode Zee, ze rijden twaalf etappes in veertien dagen. De start en finishplaatsen liggen op 300 kilometer afstand relatief dicht bij elkaar. De route gaat door onherbergzame gebieden waar de deelnemers soms dagenlang alleen maar zand en duinen zullen zien. 

De bijzondere auto van Dick heeft een extra uitdaging, het is een zero-emissie auto en ze kunnen niet rijden op motorgeluid. De heren zijn op televisie te volgen via RTL7, er is dagelijks een uitzending om 23:00 uur en een herhaling de volgende dag om 19:00 uur.