Maar liefst 12.201 euro per lot: Wat een feest

geldermalsen • Wat een feest, ongeveer 4.500 mensen kwamen naar het wijkfeest van de Postcode Loterij op het terrein van voetbalvereniging GVV. De hele week zat iedere deelnemer in postcode gebied 4191 in spanning. Ze wisten dat ze prijs hadden, maar zaterdag zou pas bekend gemaakt worden hoeveel.

De Postcodekanjer van 1 januari 2024 was 59,8 miljoen euro. De helft daarvan werd verdeeld onder de hoofdprijswinnaars woonachtig aan de Koningsweg. De andere helft werd verdeeld onder iedereen die meedoet aan de postcodeloterij en in 'wijk' 4191 woont. Maar hoeveel winnaars dat zijn en hoeveel loten die hebben, dat was nog maar de vraag. 

Gespeculeerd werd over een bedrag van ruim 5.500 euro per lot. Dit werd in diverse kranten genoemd. Groot was dan ook de verbazing en vreugde toen het bedrag meer dan het dubbele bleek te zijn. Maar liefst 12.201 euro per lot. Geldermalsen telt 1971 adressen die meedoen aan de postcode loterij plus de dertien hoofdprijswinnaars, maar die doen niet meer mee met de verdeling van de andere helft van de Postcodekanjer. 

Alle adressen hebben minimaal één lot. Als ze meespelen met twee loten verdubbelt de prijs uiteraard. Het genoemde bedrag van ruim twaalf duizend euro is wel het maximale bedrag. Dit geldt alleen voor mensen die een heel kalenderjaar meespelen. Er zijn veertien trekking per jaar, per trekking krijg je tien kanjerpunten die meetellen voor de hoogte van de Postcodekanjer. Mensen die 140 kanjerpunten verzamelden krijgen het maximale bedrag. Bij een korte deelname krijgt men naar rato minder winst, dat zagen de kijkers ook terug bij de tv-uitzending met de hoofdprijswinnaars. Deelnemers uit de Koningsstraat in Geldermalsen die het hele jaar meespeelden met één lot ontvingen 2.468.862 euro. Annelies en Henk hadden als enige twee loten en kregen dus het dubbele. 

Alle bewoners van de Koningsweg die gedurende het jaar waren gaan meespelen ontvingen dus een deel van het bedrag, naar rato van het moment van deelname. Dat pakte voor Dennis uit de Koningsstraat toch goed uit. Hij startte pas met zijn deelname op oudjaarsavond waardoor hij geen kanjerpunten verzameld had. Hij ontving dus eenveertiende deel van het maximale bedrag per lot, en dat was alsnog 176.347 euro. Zijn vriendin speelde duidelijk langer mee, maar ook geen heel jaar, zij ontving 1.939.820 euro, een rekensom leert ons dat zij dus elf maanden meespeelde.