In een pannenkoekendiscussie beland

regio • Marco van Westerlaak, directeur-bestuurder van Welzijn West Betuwe, schrijft over zijn ervaringen met discussies in de Nederlandse keuken. 

Er zijn twee hardnekkige discussies in de Nederlandse keuken. De eerste is natuurlijk of pindakaas valt in de categorie zoet of hartig. Dit is vooral een kwestie als je jonge kinderen hebt en wilt dat deze gevarieerd eten. De andere is misschien nog wel essentiëler en dat is de vraag of pannenkoeken lunch of avondeten zijn. Waarschijnlijk is er ook nog ergens een splintergroepering met mensen die het vooral als ontbijt zien.

Pannenkoekenhuis

Het is een discussie die een paar weken geleden oplaaide tijdens het pannenkoeken eten in het Pannenkoekenhuis Het Lingebosch in Vuren, wat overigens één van de beste pannenkoekenrestaurants van Nederland is. We hadden gereserveerd tussen 14.00 en 16.00 uur, dus het moge duidelijk zijn dat de discussie onbeslist eindigde. Ik ben opgegroeid met pannenkoeken als avondeten en pindakaas als zoet. Het is opmerkelijk hoe bepalend jeugdervaringen zijn voor de primaire reactie in discussies.

Goede voornemens

Dat is een wijsheid die ik meeneem naar 2024. Iedere keer dat ik ergens te stellig op reageer, vraag ik me voortaan af of ik niet in een pannenkoekendiscussie ben beland.

Marco van Westerlaak
Directeur-bestuurder
Welzijn West Betuwe
www.welzijnwestbetuwe.nl