• Annelies en Hans, in één klap miljonairs. 'Niet te geloven en niet te bevatten, zelfs het woord miljonair klinkt vreemd."
• Annelies en Hans, in één klap miljonairs. 'Niet te geloven en niet te bevatten, zelfs het woord miljonair klinkt vreemd." Foto: M. de Lange

‘Je bevat de omvang van het bedrag niet’

Nieuws

geldermalsen • Nieuwjaarsdag, een hele doodgewone straat. De kinderen en kleinkinderen waren bij Annelies en Hans uit de Koningsweg op bezoek. Om een uur of half vier in de middag zag Annelies vier mensen door de straat lopen met een tablet. Ze vroeg al af wat zij daar deden. 

Toen werd er aangebeld. De bezoekers vertelden dat ze van de Postcode Loterij waren, ze lieten hun legitimatie zien en hadden leuk nieuws. “Dat was alles wat ze vertelden. We zouden om vijf uur opgehaald worden met een bus. Het was wel spannend maar je weet niets.”

“Alles bleef een verrassing. De bus ging de snelweg op richting Utrecht en in de buurt van knooppunt Deil reed de vrachtwagen van de Postcode Loterij ons tegemoet. Pas toen ging ons echt iets dagen”, vertelt Annelies.

Wachtruimte
In de Koningsweg werd door dertien adressen meegespeeld in de Postcode Loterij, zij zaten allemaal in de bus en werden naar Slot Zeist gebracht. “Daar werden we onthaald met hapjes en drankjes en een buffet. We moesten allemaal naar de make-up voor een poedertje tegen het glimmen.

Daarna zaten we in een wachtruimte en het ene stel na het andere werd naar binnen geroepen. Wij bleven met z’n vieren over, onze zoon en dochter waren ook mee.”

Grootste hoofdprijs
Uiteindelijk werden wij ook de zaal ingeroepen en daar zal ik allemaal buren met borden met grote bedragen erop, twee miljoen, en veel tranen. Wij kregen onze envelop en bleken de grote hoofdprijs te hebben gewonnen, 4.937.724 miljoen! Het is niet te geloven. Ik kan het niet bevatten. Zelfs het woord miljonair is nog niet te bevatten.”

Vuurwerk
Na de uitzending afgelopen maandagavond werden ze met de bus weer teruggebracht naar Geldermalsen. “We waren pas rond middernacht pas thuis. De straat onthaalde ons met vuurwerk, we hebben de hele nacht niet geslapen.” Hans en Annelies blijven nuchter.

“Woensdag was het eigenlijk vrij rustig. Het gewone leven moest toch ook weer beginnen.” Maar alles is toch wel anders. “Mensen op straat spreken je aan, gelukkig positief hoor.” 

Klaverjassen
Annelies besloot woensdagavond gewoon te gaan klaverjassen, net als anders. “Ze hadden daar mijn stoel versierd! Daar in Slot Zeist moesten we onze tassen en telefoons in bewaring geven. Toen we de telefoon op de terugweg aanzette regende het berichten, allemaal mensen die ons feliciteerden, of wilden weten of het écht waar was.”

Uitverkoop
Ze kunnen het allemaal nog niet bevatten. “Van de week zag ik een mooie trui in een winkel, die was vijftig euro. Daarnaast hing er één van negentien euro. Ik heb de goedkoopste gekocht”, vertelt Annelies.

“Ik denk toch dat we gewoon onszelf zullen blijven, het is wel fijn dat we hulp krijgen. We hebben al kennis gemaakt met Roel Eleveld. Het is heel belangrijk dat wij begeleid worden.” 

Andere woning
Langzaam worden er al wel wat plannetjes gemaakt. “Maar het is zoveel geld, we weten het gewoon nog niet. We kijken in ieder geval wel uit naar een leuke woning. We wilden toch al verhuizen en hadden ook al een bezichtiging gedaan. Een mooi huis, gelijkvloers want we worden er niet jonger op.”

“Er moest alleen nog heel veel gedaan worden aan die woning. Ik heb dinsdag de makelaar opgebeld en verteld dat we het niet deden. Hij vroeg de reden en toen heb ik meteen gezegd dat we de postcode kanjer hebben gewonnen, bijna vijf miljoen.”

Vakantie
“In mei zouden we acht dagen op vakantie gaan naar Egypte, daar zijn we al eerder geweest, nog voor corona. Nou dat kan nu dus wel twaalf of veertien dagen worden”, stelt Annelies.

“Ik hoef geen andere auto”, vult Hans aan, “die ik heb kan nog jaren mee en ik ben er blij mee.” Het echtpaar heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. “Één van onze kleindochters heeft als droomwens om met z’n allen te gaan wokken. Dat gaan we zeker doen. We gaan er met onze hele familie van genieten, bijvoorbeeld met z’n allen op vakantie.”

“Een gepland lang weekend weg wordt misschien wel het Efteling hotel of nog verder. Er is nog niks geboekt hoor, we moeten eerst nog bijkomen.”

Groot wijkfeest
Bijna iedereen in Geldermalsen die meespeelt met de Postcode Loterij is winnaar. De helft van de Postcodekanjer van 58,9 miljoen wordt verdeeld onder iedere deelnemer binnen postcodegebied 4191, bijna heel Geldermalsen. Zaterdag 6 januari was het groot feest in een partytent op het terrein van voetbalvereniging GVV aan de Randweg in Geldermalsen.

Het programma werd gepresenteerd door Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld. Onder de deelnemers werd 29,45 miljoen euro verdeeld. De PostcodeKanjer wordt verdeeld op basis van Kanjerpunten. Hoe hoog het bedrag is dat de winnaars maximaal per lot winnen, is afhankelijk van het aantal verkochte loten in de wijk. 

De verdeling gebeurt op basis van het aantal Kanjerpunten dat gedurende het jaar werd opgespaard (maximaal 140). Hoe langer een lot meespeelde in 2023, hoe meer Kanjerpunten en hoe groter het aandeel in de prijs.

De dertien hoofdprijswinnaars van de Koningsweg waren die avond op speciale uitnodiging als VIP aanwezig. Ze kregen per adres zes VIP-kaarten. Maar gezien de geringe parkeergelegenheid werd wel iedereen verzocht zo veel mogelijk te voet te komen. Annelies en Hans gingen er gewoon lopend naar toe. 

“Onze schoondochter maakte nog een grapje, ze vroeg of wij geen limousine wilden huren om ons naar de feesttent te brengen.”

Begeleiding
Alle hoofdprijswinnaars van de postcodeloterij krijgen een paar jaar begeleiding. Om om te kunnen gaan met de plotselinge miljoenen is Roel Eleveld er om de winnaars bij te staan. Hij helpt ze met de media-aandacht en zorgt ervoor dat de winnaars niet te snel allerlei rigoureuze keuzes te maken.

Nadat de gelukkigen in de prijzen zijn gevallen kunnen velen vaak nog niet geloven wat er allemaal gebeurd is. Om die reden worden er bijeenkomsten georganiseerd. En de prijswinnaars krijgen financieel advies van een adviseur, niet van de Postcode Loterij zelf, maar van een adviesbureau. Iedereen heeft zo zijn eigen financiële situatie.

Hans en Annelies uit de Koningsweg hadden twee loten en werden de grote winnaars van de Postcodekanjer van nieuwjaarsdag 2024.