• De heren Witte en Troost RvCE (l) Van Duijn en De Man in gesprek in de molen.
• De heren Witte en Troost RvCE (l) Van Duijn en De Man in gesprek in de molen. Foto: Cees Hoogteyling

Geheimen van molen De Haas in Asperen weer zichtbaar?

Nieuws

Asperen • Vorig jaar is de korenmolen ‘De Haas’, aan de oever van de Linge en die tot 1948 beeldbepalend was voor het stadje Asperen, overgegaan van eigenaar. De molen die gebouwd werd in 1868 heeft een rijke geschiedenis. 

De stellingmolen, gerestaureerd in 1937, was vanaf die datum in eigendom van Jielis Kon. Zijn twee zonen Adrie en Gerard hebben het bedrijf later voortgezet. De molen werd in 1948 getroffen door een grote brand, de kap ging verloren en werd niet meer in oude staat teruggebracht. 

Hij werd geschikt gemaakt voor het elektrisch malen van veevoeders. Sinds vorig jaar zijn Tjitske en Harm Van Duijn eigenaar van het molenaarshuis en het monument van molen ‘De Haas’. 

Korenmolen
Meer korenmolens in Nederland dragen die naam. Het was voor 1772 niet gebruikelijk om een molen te vernoemen naar een dier. Ook toen ging de techniek met sprongen vooruit en was het de stellingmolen van Benthuizen, die om z’n verbeterde snelheid als naam kreeg ‘De Haas’.

Een naam gekoppeld aan de snelheid van een haas. De nieuwe eigenaars zullen alles in het werk stellen om de molen van Asperen weer in oude staat terug te brengen en daarmee krijgt Asperen weer het echte aanzien.

In oude staat terugbrengen
Harm van Duijn: “Wij woonden al een aantal jaren aan de Molenwal en heb er altijd al van gedroomd dat de molen ooit weer in oude staat zou worden teruggebracht. Nu zijn we eigenaar en hoop dat mijn droom uit gaat komen. Het stadsgezicht van Asperen moet weer terugkomen, daar heeft het recht op.

De stip aan de horizon is voor mij tweeduizend dertig.” Het is geen gemakkelijke opdracht die het jonge echtpaar over zich heeft afgeroepen. 

Vereniging Oud Asperen
Volgens Gijs de Man, bestuurslid van Vereniging Oud Asperen wordt het nieuwe initiatief met open armen ontvangen door de inwoners. Gijs: “Jonge mensen met nieuwe inzet. Wat zou het toch een geschenk voor de inwoners zijn als dit plan wordt gerealiseerd. Het draait natuurlijk altijd om geld.

De gemeente zal hierin een belangrijke rol moeten vervullen. De eigenaar heeft de belangrijke instanties bij elkaar weten te brengen. Dat gesprek is net gevoerd en was zeer constructief.”

Molenspecialist
Gerrit Keunen, voorheen molenspecialist bij de toenmalige Rijksdienst voor Monumentenzorg, is door de familie Van Duijn ingeschakeld en heeft het plan gemaakt. Keunen: “Als molenspecialist heb ik er vertrouwen in. Molens moeten als werktuig worden behouden en dus draaien.”

Gerard Troost en Mathijs Witte van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, specialisten in molens en waterbouw zijn blij met het vernieuwde initiatief. Troost: “Deze molen kan vooral educatief een grote rol gaan spelen. We hopen dat we alle neuzen de juiste kant op kunnen krijgen. 

Geld vrijmaken
De plannen zijn goed en daar kunnen wij achter staan. Nu is het ook aan de gemeente of zij er geld voor vrij willen maken.” Een ding is zeker, er moet nog veel water door de Linge stromen, voor de molen weer maalt.