• Joep Koch wordt de nieuwe voorzitter.
• Joep Koch wordt de nieuwe voorzitter. Foto: Ingrid Bakhuis

Joep Koch wordt de nieuwe voorzitter van Alzheimer Rivierenland

Nieuws Fotoseries

RIVIERENLAND • Alzheimer Rivierenland klaar voor de toekomst De afdeling Rivierenland van Alzheimer Nederland heeft een nieuwe voorzitter. Anneke Krakers beëindigt haar voorzitterschap, het nieuwe boegbeeld heet Joep Koch.

Waarom voorzitter van Alzheimer Rivierenland? 
Krakers: Mijn moeder heeft heel lang samengeleefd met ‘mevrouw Alzheimer’. Dat was voor mij de belangrijkste drijfveer om mij actief in te zetten voor Alzheimer Nederland. Toen ik werd benaderd, heb ik geen moment getwijfeld, al was ik mij ervan bewust dat het een opgave zou zijn om Truus Vermeulen op te volgen. Zij had de afdeling gedurende dertig jaar bestuurd.

Koch: In de afgelopen veertig jaar is er veel ten goede veranderd in de zorg voor mensen met dementie. Maar we zijn er nog niet. Ik wil mijn ervaring en deskundigheid inbrengen om mensen met dementie en hun naasten op een goede manier te behandelen en te begeleiden. Er staat een stevige afdeling, ik ken de materie, als belangenbehartiger ben ik goed ingevoerd in de regio en ik heb tijd.

De afdeling draait volledig op vrijwilligers. Een vloek of een zegen? 
Koch: Vrijwillig betekent zeker niet onprofessioneel of van mindere kwaliteit! Vrijwilligers zijn enorm gemotiveerd en de lokale inbedding is onmisbaar voor Alzheimer Nederland. Een vrijwilligersorganisatie bergt wel een zekere kwetsbaarheid in zich. Als vrijwilliger weet je wat je te doen staat, maar je wilt ook onderdeel zijn van een groter geheel. Daarin moeten we blijven investeren.

Het lonkend perspectief is helder: dementie de wereld uit en tot het zover is de kwaliteit van leven voor mensen met dementie waarborgen. Over 15 jaar zijn er 500.000 mensen met dementie. En al die mensen hebben familieleden, vrienden. Dat rechtvaardigt onze ambities en verschaft ons mandaat.

Krakers: Er ligt een zware taak. Als vrijwilligers vormen wij een belangrijke schakel in de uitvoering van het landelijk beleid. Steeds meer mensen hebben ons nodig, maar met een beperkt aantal vrijwilligers zijn onze mogelijkheden begrensd. Meer doen met dezelfde mensen is geen optie. 

Vrijwilligerswerk moet leuk zijn. Als je mensen overvraagt, gaat dat ten koste van het plezier, met het ultieme gevolg dat ze het niet volhouden. We willen óók mensen aantrekken die zich voor een korte periode willen verbinden aan een specifieke taak, als projectvrijwilliger.

Anneke Krakers, wat laat je na vier jaar achter? 
Begin maart namen we met een mooi symposium afscheid van Truus Vermeulen en een week later zat heel Nederland op slot vanwege corona. Hoe houd je je in die context staande? Hoe houd je de aandacht voor de belangen van mensen met dementie vast? Hoe blijf je elkaar vinden?

Met Truus nam ook een aantal andere vrijwilligers afscheid. Ik moest in ongekende omstandigheden bouwen aan vernieuwing van de afdeling, gericht op de toekomst: werken vanuit omlijnde doelstellingen.

Dementie is een afgrijselijke ziekte. Het is belangrijk dat wij dit werk doen en dat we dit met plezier doen. Er staat een afdeling die klaar is voor de toekomst én die zich nog steeds kenmerkt door een grote betrokkenheid en warmte. Daar ben ik trots op. 

In de coronaperiode moesten we digitaal. Dat kwam goed uit met mijn verhuizing naar Frankrijk. Maar in de huidige fase moet een voorzitter ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Een logisch moment om afscheid te nemen.

Joep Koch, wat tref jij aan? En waar ben jij over vier jaar trots op? 
Truus Vermeulen heeft de afdeling lang en met een grote inzet geleid. Anneke Krakers heeft een moderne vrijwilligersorganisatie neergezet, waarin volgens planning wordt gewerkt, met dezelfde betrokkenheid en inzet als voorheen. Dat is een goede basis.

Ik zou dit alles verder willen uitbouwen en meer naar buiten treden, dat is wat mij voor ogen staat. Ik ben trots als alle gemeenten in ons werkgebied de noemer ‘dementievriendelijke gemeente’ hebben verkregen én dat onderhouden.

Over Joep Koch
Joep Koch - Afdelingsvoorzitter vanaf januari 2024.
Sinds 1982 werkzaam in de dementiezorg, als verpleegkundige, manager en adviseur. Co-ontwerper van de dementiescan en actief als belangenbehartiger.