Januari 2023: Overlast door hoge Lingepeil

west betuwe • Half januari 2023 beleefde bewoners van met name de Leerdamse woonwijk Varsseveld enkele spannende dagen. Dat werd veroorzaakt door het hoge waterpeil van de Linge. 

Zo'n 200 adressen in Leerdam kregen een brief op de mat waarin bewoners werden ingelicht over de kritieke stand van het water. In de brief werden de bewoners onder andere getipt om spullen in de tuin hoog weg te zetten. 

Op volle toeren

De gemalen van het waterschap draaiden op volle toeren, extra pompen draaien mee op knelpunten. Om ervoor te zorgen dat het waterpeil in het Merwedekanaal niet hoger zou komen dan 1 meter 26 werd de Gorcumse Kanaalsluis dichtgezet. Op die manier werd het Lingewater tegengehouden. Het gevolg was wel dat De Linge op diverse plekken buiten haar oevers trad. Zo liepen de uiterwaarden tussen Asperen en Leerdam op veel plekken vol. Ook in plaatsen als Geldermalsen en Buren had men te kampen met wateroverlast. 

Toch kon overlast zaterdag dus niet overal worden voorkomen. Woningen aan de Wilna in Leerdam zagen hun achtertuin deels overstromen, net als woningen aan de Narva en de Riga in de wijk Varsseveld. Het bracht op social media de discussie op gang of de gemeente er verstandig aan heeft gedaan om de Varsseveld, dat buiten de dijken ligt, ooit aan te leggen.

Lingepark

Ook Geldermalsen ondervond overlast door het gestegen Lingepeil. Het nieuw aangelegde Lingepark stond vol grote plassen. Het water komt voorzichtig over de kadekanten. Maar de gebouwen, waaronder het restaurant, staan hoog en droog.