Slot Loevestein dicht voor het publiek

poederoijen • Slot Loevestein sluit donderdagmiddag haar toegangspoort. Het hoge water zorgde ervoor dat het slot niet meer bereikbaar was voor bezoekers en personeel. Tim Schrijver, beheerder, en zijn vrouw Renate bewaken het fort. Het kasteel en de collectie lopen vooralsnog geen gevaar.  “Het water staat nu op sommige plaatsen 1 centimeter onder de toegangsweg, de Munnikenlandse Maaskade", zegt Tim Schrijver, die samen met zijn vrouw Renate het fort beheert “Naar verwachting komt er nog zo’n 30 centimeter bij. Als de weg eenmaal onderloopt en je niet meer kan zien waar deze heen gaat, wordt het te gevaarlijk. Daarom achten wij het voor onze bezoekers en personeel niet veilig om hierheen te komen. De programmering voor de kerstvakantie, de kaarsverlichte rondleidingen, familiefeesten, zakelijke partijen en de Bed en Breakfast overnachtingen zijn tot 1 januari geannuleerd. Later deze week kijken we of we de eerste week van januari weer open kunnen. We bieden onze bezoekers een alternatief aan. Als ze nog niks gehoord hebben, zullen ze snel bericht krijgen.”


Dijken doen hun werk goed

regio • Inspecties wijzen uit dat onze dijken hun werk goed doen. Er zijn geen knelpunten. "Wellen houden we goed in de gaten, soms kisten we ze op met zandzakken", aldus het waterschap. In de Betuwe en in de Gelderse Poort vonden woensdagavond de eerste bever patrouilles plaats bij hoogwater. Deze nieuwe inspectie moet helpen om zicht te krijgen op bevers bij dijken. Er werd gespeurd net onder meer infrarood kijkers. Bevers zijn wel gezien, maar schades zijn nu niet aangetroffen.


Storm Pia

alblasserwaard • In de nacht van 21 op 22 december zijn dijkbeheerders op pad geweest om de ringdijk tussen Gorinchem en Nieuwpoort te inspecteren. Rijkswaterstaat sloot de Maeslantkering vanwege storm Pia. Daardoor werd de waterstand rondom de Alblasserwaard hoger dan voorspeld. Het waterschap is tijdens de inspectie niks gek tegengekomen.


Hoog water kijken vanaf Martinustoren

WOUDRICHEM • De Martinustoren in Woudrichem bood donderdag een bijzondere kans om het hoge water vanuit een ander perspectief te ervaren. Het Stadsgidsengilde Woudrichem opende de toren vanwege het buitengewone waterpeil. Normaal gesproken is de toren alleen toegankelijk van april tot en met september. 


Dijkversterking

regio • Waterschap Rivierenland versterkt momenteel de dijken op 9 plekken in het werkgebied: Gorinchem-Waardenburg, Sprok-Scherreschans-Heteren, stad Tiel, Streefkerk-Ameide-Fort Everdingen, Tiel-Waardenburg, Waalbandijk Neder-Betuwe, Wolferen-Sprok, Waalfront Nijmegen en de Gastvrije Waaldijk.