• Blije gezichten van bezoekers en begeleiders, Ixta Noa in Geldermalsen.
• Blije gezichten van bezoekers en begeleiders, Ixta Noa in Geldermalsen. Foto: M. de Lange

Ixta Noa: 'Hoe ga jij het nieuwe jaar in?'

Geldermalsen • Ixta Noa heeft vorige week donderdag bij sociale ontmoetingsplek 'Tante Leen' in Geldermalsen een oudejaarsbijeenkomst gehouden voor mensen met psychische problemen. Het thema was 'hoe ga jij het nieuwe jaar in?' Maar ook: 'hoe ga jij  nu naar huis?'

Bij Ixta Noa helpen ervaringsdeskundigen mensen met psychische problematiek. Juist omdat zij 'aan den lijve ondervonden' wat dit voor een mens betekent, kunnen medewerkers en vrijwilligers mensen helpen die vergelijkbare klachten ondervinden. Ixta Noa houdt al enige tijd wekelijks een inloopmiddag op de maandagen in de Burcht van Haeften. Voor hun oudejaarsbijeenkomst weken zij uit naar Geldermalsen, de opkomst was onverwacht groot en de reacties van de aanwezigen waren positief.

Leerzaam

De bijeenkomsten van Ixta Noa zijn (natuurlijk) in de eerste plaats bedoeld voor mensen die psychisch in knel zitten, op wat voor manier dan ook, maar ook belangstellenden en familieleden of andere naasten zijn van harte welkom. "Het is leerzaam", sprak één van de aanwezigen afgelopen donderdag in Geldermalsen. "Ik schrik van alle problemen waar mensen mee zitten en wens dat iedereen eens een bijeenkomst als die van Ixta Noa bezoekt om oordelen en vooroordelen weg te nemen en begrip voor de samenleving te hebben, begrip voor mensen met psychische problemen."

Tante Leen

Het voelde als een warm bad. Lotgenoten bij Tante Leen, begrip voor elkaar en een bevestiging dat je écht niet de enige bent die dit ervaart. De aanwezigen luisterden naar elkaars verhalen. "Het is confronterend om alles aan te horen, maar ik ben dus niet de enige die psychische problemen heeft. Ik heb een scherm voor me opgetrokken maar ben nu blij dat ik lotgenoten heb. Ik begrijp hen, zij begrijpen mij."

Alle leeftijden

"Zeker voor herhaling vatbaar", was de reactie van een aantal deelnemers. "Ik heb niks aan therapie maar dit soort gesprekken zijn wel fijn, je kunt je verhaal kwijt zonder dat een therapeut meteen een oordeel velt of een advies geeft." Er waren mensen van alle leeftijden aanwezig. Volgens de medewerkers van Ixta Noa is het opvallend dat veel jongeren getroffen worden door psychische problematiek. De begeleiders van de bijeenkomst zijn ervaringsdeskundigen. Zoals Marieke die zelf chronisch depressief is. Zij kwam als vrijwilliger bij Ixta Noa en heeft er inmiddels een vaste baan gevonden. Christiaan is recent vrijwilliger geworden, hij is ontsnapt uit een verslavingsverleden met meervoudige psychische problematiek. Beiden zijn het erover eens dat zij juist de bezoekers kunnen helpen vanuit hun eigen ervaring. "Vanuit onze ellende kunnen wij andere mensen ondersteunen", is hun bijzondere motto. 

Opleidingen en trainingen

Vrijwilligers bij Ixta Noa krijgen allen opleidingen en trainingen. Er is voortdurend sprake van deskundigheidsbevordering. Als het lukt kunnen ze uiteindelijk instromen in betaalde banen, zoals bij Marieke het geval was. Ze doet het 'met plezier'. "Er is altijd wel iemand in je omgeving die ergens last van heeft. Het is fijn om erover te kunnen praten." Er is een groeiend aantal jongeren met psychische problemen, meer dan voor de corona-periode, niet in de laatste plaats veroorzaakt door de lockdowns. Voor de medewerkers en vrijwilligers valt het niet altijd mee om vrolijk terug naar huis te gaan na een bijeenkomst. 

Elkaars backup

"Maar wij hebben elkaar", stelt Chistiaan, "Marieke vraagt altijd hoe we weer naar huis gaan, altijd wel goed hoor, we helpen mensen en helpen elkaar. Wij gaan goed naar huis, zijn elkaars backup en kunnen op elkaar terugvallen." Er is een groeps-app waarin medewerkers alles kwijt kunnen. Ixta Noa probeert vaker bijeenkomsten in Geldermalsen te gaan houden.