• Deze dames genieten van het buitenzwemmen in het koude water.
• Deze dames genieten van het buitenzwemmen in het koude water. Foto: Elly van Kuilenburg

Wekelijks zwemt een groepje vrouwen in de Kalenbergse plas in Meteren

Nieuws

METEREN • Het water van de Kalenbergse plas in Meteren is slechts acht graden, maar dat hindert deze fanatieke buitenzwemmers niet. Voetje voor voetje betreden ze het koude water om vervolgens vol overgave een aantal meters te gaan zwemmen.

Een appgroepje van tien tot twaalf vrouwen spreekt (bijna) wekelijks af bij deze Meterse waterplas. Eén van hen is Annelies den Besten. “Het leuke aan onze appgroep is dat we elkaar stimuleren om te komen. We spreken dan op zaterdag om 10.00 uur af. Je hebt geen eigen wilskracht meer nodig als het is afgesproken.” 

Niet te lang in het water
Het is belangrijk om niet zomaar het water in te gaan. Zorg ervoor dat je van tevoren warm bent. Eén van de andere deelnemers, Brenda van Dijk: “Als ik in de ochtend bij mijn zoon bij de voetbal ben geweest dan ga ik niet, want dan ben ik te koud. Speciale oefeningen vooraf zijn niet nodig, zolang je maar niet afgekoeld bent voordat je gaat zwemmen.”

Ook is het van belang om niet te lang in het water te blijven. Den Besten adviseert: “De stelregel is om net zo lang in het water te gaan als de temperatuur van het water. Vandaag is het acht graden, dan kunnen we ongeveer acht minuten zwemmen. Je kunt trainen om dit langer te doen.”  

Onze grens ervaren
De buitentemperatuur, vandaag tien graden, valt mee voor de tijd van het jaar. Het is droog en er staat wat wind.

“Het weer voelt vandaag erg mild. Eén keer hebben we echt onze grens ervaren. Toen was er oostenwind en de gevoelstemperatuur was -20. In het water was het prima, dat is namelijk nooit lager dan nul graden. Meestal is het maximaal één of twee graden, ook onder het ijs. Maar toen we die dag uit het water kwamen en gingen omkleden, toen ervaarden we echt onze grens.”

Speciale hand- en waterschoenen
Tijdens het omkleden hebben de dames handschoenen en waterschoenen van neopreen (een soort rubber) aangetrokken. “Als we het water ingaan hebben we sokken en handschoenen aan. Wanneer je in het koude water zwemt, dan trekt de bloedsomloop naar je lijf en verdwijnt de warmte bij je handen en voeten.”

Buiten zwemmen
“Brenda van Dijk, Irene van Helden en ik zijn echte zwemmers, wij zwemmen het jaar rond. We beginnen vanaf september met het buiten zwemmen in water dat steeds kouder wordt van temperatuur. Meestal gaan we één keer per week.”

“Het water in gaan is nooit zo leuk. Maar als je er eenmaal in bent dan past je lijf zich aan. Ik heb een hekel aan mensen die stoer willen doen en in één keer het water in gaan. Dat is niet verstandig en met hartklachten zelfs gevaarlijk. Je kunt beter rustig het water ingaan.”

Den Besten zwemt zelf al acht jaar met veel plezier buiten. “In het koude water zwemmen geeft een kick. Het is heerlijk om in het water te zijn en de natuur om je heen te beleven. We zien het gewoon herfst en winter worden om ons heen. Dat is waanzinnig.” 

Zwemmen tussen de zwanen
“Soms springt er een vis omhoog of zwem je tussen de zwanen. Dan moet je wel oppassen want ze gaan niet voor je aan de kant. We zwemmen vanaf oktober tot april vrijwel elke week. Dat is het geheim; regelmatig blijven zwemmen. Dan went je lichaam er ook aan.”

Voor mensen die een tijdje niet meer in het koude water hebben gezwommen, heeft Den Beste een goede tip. “Je kunt het beste twee keer heel kort het water in gaan. Je zult de tweede keer al merken dat het beter gaat. En het is ook verstandig om altijd samen met iemand te gaan zwemmen.”

Een euforisch gevoel
Wanneer de acht minuten voorbij zijn komen de vrouwen verfrist en opgewekt uit het water. “Het zwemmen doet wat met je geest, zeker in de winter. In Engeland is het onderzocht dat mensen die somber zijn daar baat bij hebben. Als je uit het water komt krijg je een euforisch gevoel. Vooral onder de vijf graden, dan komen we er bijna juichend uit.”

“Als we uit het water komen dan hebben we het niet koud, maar pas op het moment dat we ons aankleden. Het advies is ook om na het zwemmen te blijven bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door actief te gaan fietsen of te stofzuigen.”

In een hoekje van het strand kleden ze zich om en gebruiken daarvoor een kleurrijke poncho van wafelstof, de zeemeermantel. De eerste poncho’s zijn door Den Besten zelf gemaakt. Nu worden ze geproduceerd in Polen en heeft ze een webshop met de zeemeermantels. Deze zijn door Den Besten zelf gemaakt. “We kunnen ons er ook makkelijk onder omkleden.”

Koud water zwemmen is gezond
Buiten zwemmen in koud water heeft veel voordelen. Zwemmen in koud water:

- heeft hetzelfde effect als bij een mindfullness oefening.
- bevordert het vrijkomen van dopamine (het geluksstofje)
- heeft positieve effecten voor de huid.
- door de lage bloedstroom in armen en benen worden ontstekingsreacties verlaagd en spieren sneller hersteld.
- vermindert stressreacties van het lichaam bij regelmatig onderdompelen in koud water.

Den Besten nodigt dan ook iedereen van harte uit om mee te doen. En zij hoeven dit niet alleen te doen. “Ik begeleid ook nieuwe mensen als ze het eens willen proberen.”