Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Wordt Rivierenland aangemerkt als officieel leefgebied van de wolf?

Nieuws

REGIO • De wolf is terug en wordt inmiddels al in gemeente Buren gesignaleerd. Op dit moment is er een calamiteiten-regeling waarbij schapen- en geitenhouders subsidie kunnen aanvragen voor het plaatsen van hekwerken of andere beschermingsmaatregelen van hun vee. 

In Kapel Avezaath en Zoelen is hier door veehouders al gebruik van gemaakt. Er kan op dit moment echter alleen subsidie aangevraagd worden als er twee aanvallen van wolven geweest zijn binnen één gemeente of twee aangrenzende gemeenten. Als er sprake is van ‘losse’ aanvallen dan geldt de subsidieregeling niet. 

Permanente regeling
Gemeente Buren wil dat de provincie de calamiteitenregeling omzet in een permanente subsidieregeling zodat na een aanval van een wolf direct kan worden gehandeld en niet gewacht hoeft te worden op een tweede aanval in zeven dagen. In delen van de Veluwe is dat nu al het geval.

Rivierenland zou zelfs aangemerkt kunnen worden als officieel leefgebied van de wolf. Gemeente Buren heeft West Betuwe schriftelijk geïnformeerd over haar aanvraag bij de provincie. Op het gebied van schadebeperking wil Buren graag regionaal optrekken. Gemeente West Betuwe grenst aan de gemeente Buren.