Afbeelding
Foto: stockfoto

Ingezonden brief over Windvaan 25; inwoner kritisch over beleid gemeente

Nieuws

GELDERMALSEN • De redactie van het Kontakt West Betuwe ontving een ingezonden brief van een inwoner van Geldermalsen. Het gaat over de Windvaan, de straat die vaak in het lokale nieuws was omdat daar een opvanghuis voor veertien jonge alleenstaande statushouders gevestigd wordt. 

De schrijver van het stuk was aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 19 december jongstlede. Als titel gaf hij zijn schrijven: Windvaan 25, relevant, politiek en actueel.

Ingezonden brief:
Het is lang geleden, maar ik ben deze week weer eens naar het circus geweest. Circus Raadsvergadering gemeente West-Betuwe. Een democratisch circus onder leiding van een strenge doch rechtvaardige dompteur de heer Servaas Stoop. Hij maakt uit wat de burger of haar vertegenwoordigers mogen vragen of mogen zeggen. Wat een fantastische voorstelling!

De grootste act was een clown, in de persoon van wethouder Jan de Geus. Zelden zo’n goeie act gezien. Hij blonk vooral uit in warrigheid, in vergeetachtigheid en zand in de ogen strooien. Maar zijn grootste talent is het niet respectvol omgaan met de burgers in zijn gemeente. Chapeau!! Ik weet het, het cynisme druipt ervan af, maar het is dan ook een trieste situatie.

AZC-trauma
De politiek en de Gemeente West-Betuwe lijken weinig te hebben geleerd van het AZC-trauma in 2015. Er wordt beleid opgedragen vanuit Den Haag en de gemeente West-Betuwe gaat dit uitvoeren en vergeet twee belangrijke vragen te beantwoorden: Hoe betrekken we de mensen wie het aangaat? En wat is ons communicatieplan?

Het gevolg van het niet beantwoorden van deze vragen en er een plan op trekken is dat er veel onrust ontstaat. Bij de burgers, in de wijk en in de gemeente. Er wordt vooral gespeculeerd. En niet op een positieve manier. Betrokkenen schieten in de loopgraven. 

De Gemeente en de betrokken uitvoerende instellingen verschuilen zich achter elkaar en schuiven verantwoordelijkheden door. Vragen worden niet, vertraagd of onvoldoende beantwoord.

Achterdocht
Het gevolg hiervan is nog meer achterdocht en het al niet dik aanwezige vertrouwen in onze lokale overheid holt verder achteruit. De hele kwestie komt terecht in een moeras van mails, appjes en vooral onduidelijke berichtgeving.

Het punt is dat Nederland een aantal medebewoners een plek wil geven in onze maatschappij. Deze mensen worden statushouders genoemd. Zij staan aan het begin van een integratietraject. Zij hebben ons nodig. Wij hebben hen ook nodig. Niemand kan jaloers zijn op waar ze vandaan komen.

Achterstand
Door de manier waarop de Gemeente uitvoering geeft aan het betrokken beleid komen deze mensen met een achterstand binnen. Er is geen vertrouwen. Er wordt argwanend gekeken. Ze krijgen nauwelijks een echte kans.

Hier tegenover staat dat de argwaan en het ontbreken van vertrouwen gevoed wordt door de Gemeente en haar vertegenwoordigers. Zij lopen hun procedures en protocollen af. Zij zetten hun vinkjes en ze zien vooral geen mensen meer. De bewoners van de wijk worden niet gehoord.

Circus West Betuwe 
De publieksparticipatie in het Circus West Betuwe ontbreekt op dit cruciale moment! Sinds de publieke aankondiging van de aankoop van de Windvaan 25 en de beoogde bestemming is het circus gaan reizen. Ik zie hoeveel negatieve energie er vrij komt bij alle betrokkenen. Dit kan nooit de bedoeling zijn.

De vertegenwoordigers van de gemeente en de ambtenaren verschuilen zich in de coulissen. De wijkbewoners halen hun touwtje uit de brievenbus.

Dialoog
Samen met mijn vrouw woon ik met heel veel genoegen in de wijk waar het om gaat. Wij hebben grote moeite met de manier waarop er nu in gemeente West Betuwe met deze situatie wordt omgegaan. Bij deze wil ik dan ook een dringend beroep doen op alle betrokken partijen om de dialoog aan te gaan en echt naar elkaar te luisteren en vandaar uit tot iets veel beters te komen dan waar het nu naar toe gaat!

Cees de Lang, Geldermalsen