Afbeelding
Foto: stock

Aanpak laaggeletterdheid in West Betuwe wordt voortgezet in het nieuwe jaar.

Nieuws

WEST BETUWE • In de gemeente West Betuwe zijn ongeveer 1.960 inwoners onder de beroepsbevolking laaggeletterd en ongeveer 2.509 inwoners van 66 jaar of ouder. Het lijkt veel maar dit is wel ruim onder het Nederlands gemiddelde.

In ons land betreft het namelijk 12% van de beroepsbevolking, terwijl dit in West Betuwe ‘slechts’ 7% is. Laaggeletterdheid komt voor onder alle lagen van de bevolking. Van de bovenstaande 2.509 inwoners is 72% gewoon Nederlander (ouderen en jongeren), het aandeel migranten van 30+ is slechts 12% hiervan (met partner en/of gezin). 

Gevoel van schaamte
De cijfers tonen waarschijnlijk niet de waarheid, het aantal kan hoger zijn. Laaggeletterden kampen namelijk vaak met een gevoel van schaamte om hiervoor uit te komen.

Dat maakt het vinden en doorverwijzen maar ook het herkennen van het probleem niet makkelijk. Mensen kunnen het namelijk vaak goed camoufleren en vinden het moeilijk om ervoor uit te komen. De gemeente is verantwoordelijk voor de vorming, aanpak en opvolging van de aanpak van laaggeletterdheid. 

Digi-Taalhuis
Samen met het Digi-Taalhuis zijn zij al in 2021 aan de slag gegaan om het probleem te beperken. De aanpak blijkt echter wel een lange adem te hebben, maar er wordt langzaam wel vooruitgang geboekt. Er is jaarlijks een budget van 34.500 euro hiervoor in de gemeentebegroting opgenomen.

Aanpak tot nu toe
Hiermee is onder andere een Taalhuiscoördinator aangesteld, zijn oproepen in het Kontakt geplaatst, konden een aantal cursussen gegeven worden aan de doelgroep en trainingen aan taalvrijwilligers en werden taalspreekuren gehouden in de kernen Heukelum en Herwijnen.

In 2024 wordt dit werk voortgezet. Iemand die laaggeletterd is kan wel lezen en schrijven maar niet goed genoeg om helemaal mee te kunnen doen in de samenleving.