Vijftig perenbomen start van Langste Boomgaard

geldermalsen/regio • Na enkele jaren van voorbereiding wordt komende vrijdag naast de snelweg A15 een begin gemaakt met De Langste Boomgaard. Bij de afslag Geldermalsen gaan aan het eind van de ochtend ruim vijftig perenbomen de grond in. Ze vormen het begin van De Langste Boomgaard, een project voor het vergroenen van de A15 met eigen DNA, oftewel fruitbomen én laan-en sierbomen. 

Het zag er lang naar uit dat het deze winter niet ging lukken. De aanhoudende regen zorgde telkens voor onwerkbare situaties. Na wikken en wegen besloot fruitteler Johan de Ruiter dat de twaalf jaar oude perenbomen vanuit Erichem toch nog naar de A15 kunnen verhuizen. Fruitteler Gerard Tetteroo uit Meteren, die het onderhoud gaat verzorgen, geeft de bomen deze zomer extra water.
In 2017 won Caro Agterberg met het project De Langste Boomgaard de prijsvraag ‘Maak Gelderland Mooier', uitgeschreven door de Provincie Gelderland. Daarna volgde een lange weg langs de stakeholders. Onderweg ontmoette ze Jan van IJzendoorn, omgevingskunstenaar. Hij was bij Tiel bezig met het vergroenen van de geluidswal. Henk van Zoelen was, via RWS, al betrokken bij dit project. Hij werd na zijn pensioen ambassadeur van De Langste Boomgaard én de kartrekker. Dit kernteam werkte samen met TCO en WUR 2 scenario's uit voor de aanplant tussen Deil en Dodewaard. Het plan werd verrast door de RES, Regionale Energie Strategie, waarin de gemeenten dezelfde locaties aan de A15 aanwezen voor het opwekken van duurzame energie.
De oorspronkelijke plannen, het vergroenen van de A15 met het plaatselijke DNA, werd omgegooid en zo zijn er bouwstenen voor een combi van groen en energie ontwikkeld. Echter, kort daarop volgde OER, ontwikkeling energie op rijksgronden, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hierdoor kwam het project on hold. Alle rijksgronden worden gescand op hun kansen voor opwekken van energie. Bij afslag Geldermalsen ligt inmiddels al een zonneveld van Energie van Hollandse Bodem. Op het deel buiten de hekken van dit park, kan de Langste Boomgaard dan toch beginnen.