Valpreventiecursus 'Vallen Verleden Tijd'

geldermalsen • Iedere vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp, vanwege een val. Daarom start in West Betuwe op dinsdag 16 april de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’. Deelnemers gaan aan de slag met bewustwording, balans en beweegoefeningen.

Vanuit de werkgroep valpreventie starten fysiotherapie Paul van Grootel en valpreventietrainer Wilbert Janssen met deze nieuwe cursus. Het is een interactieve cursus met veel oefeningen. Er is ook theorie. In de gemeente West Betuwe zijn op dit moment zevenhonderd mensen die mogelijk een hoog risico lopen op vallen. Een valongeluk kan veel invloed hebben op de zelfredzaamheid van ouderen, zoals het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Valrisico-test

Om erachter te komen hoe hoog het risico op vallen is, wordt een valrisico-test afgenomen. Belangrijke factoren van deze test zijn of men genoeg in beweging blijft, zich bewust is van de valrisico’s en welke invloed medicijngebruik, voeding, bril en schoenen kunnen hebben. Deze test kan worden afgenomen op de informatiebijeenkomst van ‘Vallen Verleden Tijd’, op donderdag 4 april om 19:00 uur in De Pluk. Deelnemers krijgen meteen te horen of zij in aanmerking komen voor een uitgebreidere vragenlijst en voor de cursus. Aanmelden kan via info@ijzervreter.com of via 06 13310726 of 0345 571236.

De cursus 

Vanaf dinsdag 16 april zijn deelnemers elke week welkom van 13:00 tot 15:00 uur in De Pluk. 'Vallen Verleden Tijd' duurt twaalf weken en kost 25 euro. Deelnemen aan de cursus kan alleen na het meedoen aan de valrisico-test en vragenlijst én op positief advies van de trainers. De cursus wordt aangeboden door de gemeente West Betuwe, in samenwerking met GGD Gelderland-Zuid. Het doel van de cursus is dat minder ouderen, vanwege vallen, op de spoedeisende hulp belanden. Op deze manier wordt de druk op de spoedeisende hulp verminderd en zullen de zorgkosten dalen.