't Goy inspiratiebron voor Beusichem

beusichem • "De druk in de gemeente Buren ligt vooral op betaalbare woningen. Tot 390.000 euro wordt een woning geacht betaalbaar te zijn, wij moeten daar zeker onder blijven." Dat zei wethouder Martine de Bas dinsdagavond in een bomvolle Beusichemse kerk. 

De stichting Beusichem Leeft presenteerde in de kerk de uitslag van de woningbouwenquête. Inwoners van dit dorp én van Zoelmond en Ravenswaaij hebben daarin hun woningbouwwensen aangegeven. Afgevaardigden van het dorp 't Goy, dat pal aan de andere kant van de Lek ligt, legden uit hoe zij via intensieve inwonerparticipatie een woningbouwproject van de grond hebben getild. Dat hele proces, dat afwijkt van de gebruikelijke gang van zaken, waarin alles wordt overgelaten aan een projectontwikkelaar, levert veel meerwaarde op. Het dient dan ook als inspiratiebron voor Beusichem, al gaat het hier om zo'n 280 nieuwbouwwoningen en in het Utrechtse dorp om slechts 50. Wel zijn er veel overeenkomsten in de behoeftes: ook in 't Goy zijn vooral betaalbare starterswoningen nodig, evenals huizen voor senioren.
Niet alleen wordt in ‘t Goy het woningencontingent versterkt teneinde jongeren binnenboord te houden en het dorp leefbaar te houden, ook zijn meteen verschillende sociaal-maatschappelijke voorzieningen ingepland, volgens de wensen van de inwoners. Daarnaast wordt de drukke Beusichemseweg in het dorp verkeersveiliger gemaakt. Bovendien kan het plan sneller worden gerealiseerd, mede door van meet af aan nauw samen te werken met de gemeente en de provincie. Kortom, deze aanpak zorgt voor een aanzienlijke meerwaarde.
Op deze avond was ook de Burense wethouder Monique Bettink aanwezig, die samen met de inwoners voor Beusichem een kernagenda gaat maken. Daarbij komen thema's aan de orde als mobiliteit, zorg, eenzaamheid, oftewel alle facetten van leefbaarheid. Haar opgave: Beusichem moet voor alle inwoners een echt thuis zijn.
Er zal echter nog heel wat water door de Lek vloeien, voordat de eerste spade in Beusichem Zuid de grond in kan. Wethouder De Bas: "De gemeente Buren wil veertig procent sociale huurwoningen, veertig procent betaalbare koophuizen en twintig procent duurdere koopwoningen." Echter, om betaalbare woningen te kunnen realiseren moet allereerst de prijs van de grond in Beusichem Zuid redelijk zijn. De gemeente en de verkoper - Stichting Koninklijk Weeshuis Buren - hebben de rechter gevraagd een marktconforme prijs te bepalen. Daar is nu het wachten op. Ondertussen gaat Beusichem Leeft door met het nog nauwkeuriger inventariseren van de wensen, door doelgroepgerichte bijeenkomsten te organiseren.

Ellis Frans-Kapma