'Buren voldoet wél aan haar RES-bod voor 2030'

buren • Over de mate waarin de gemeente Buren aan haar energietransitie-eis voldoet, bestaat een misverstand met de provincie Gelderland. Daardoor levert de gemeente vijftig procent meer groene energie dan is afgesproken.

Raadslid Gerdjan Keller vindt dat de provincie fout zit, waardoor de plaatsing van drie megawindturbines op haar grondgebied moet worden gecanceld. Hij stuurde dinsdag een mail naar alle statenleden en gedeputeerden van de provincie Gelderland. Dit naar aanleiding van uitspraken van gedeputeerde Ans Mol in het televisieprogramma EenVandaag. Daarin zegt zij, schrijft Keller: 'Wij hebben er op zích geen moeite mee dat de gemeente zegt: we doen alles op een andere manier. Alleen, dat is gewoon niet gerealiseerd. De RES-doelstellingen halen ze niet zonder deze windmolens.'
"Buren voldoet echter wel degelijk aan haar RES-bod voor 2030", zegt het raadslid namens de fractie van Gemeente Belangen. RES staat voor Regionale Energiestrategie. Daarin zeggen gemeenten toe een zekere hoeveelheid groene energie op te gaan wekken.
Keller: "De gemeenteraad van Buren heeft het aandeel nieuw te realiseren windenergie daaruit geschrapt, maar tegelijkertijd het aandeel energie uit zon verhoogd. Die aanpassing heeft daardoor geen consequentie voor ons RES-bod."

Buiten het zoekgebied

Gerdjan Keller heeft dat precies uitgezocht en signaleert ook dat van de drie gigantische windturbines die op Burense gemeentegrond staan gepland, er eentje buiten het door de gemeenteraad bepaalde zoekgebied voor grootschalige energieopwekking staat. Verbolgen zegt hij: "De provincie gaat zonder motivatie voorbij aan de besluitvorming van de raad, waardoor de gemeente meer dan vijftig procent extra aan groene energie op haar grondgebied moet toelaten."

Ellis Frans-Kapma