Rookgordijn

Achttien inwoners van de gemeente Buren hebben een certificaat gekregen omdat ze de cursus Politiek Actief hebben gevolgd. Gefeliciteerd, beste cursisten. Jullie geven het goede voorbeeld. We kunnen wel wat meer scholing en kennis in de Betuwse gemeenteraden gebruiken. Ik ben trouwens wel benieuwd wat dat nieuwe Burense politieke talent van deze cursus heeft geleerd. Zouden ze nu weten dat een gemeenteraad allereerst open en transparant dient te zijn? En dat het daarom een hoge uitzondering moet zijn om achter gesloten deuren te vergaderen. Volgens een onderzoek duikt meer dan de helft van de gemeenten de achterkamertjes in. De Betuwe zal geen uitzondering zijn. Informeel vergaderen, heet dat dan. Het onttrekt zich geheel aan het openbaar bestuur. Je hoort of je leest er niets van. Je weet niet eens waar het over gaat. Het lijkt me zo ongeveer het ergste wat je de kiezer kunt aandoen. Alsjeblieft, hou ermee op. Geen stiekem gedoe meer, vertel open en bloot waar je meer bezig bent en wat de vorderingen zijn.

Onlangs vroeg een goede vriend mij hoe ver de gemeente is opgeschoten met de zogenaamde Wietboulevard in Tiel. Hij had er destijds veel over in de krant gelezen, maar al heel lang geen letter meer. Ik zei dat ik het niet wist. Ik denk dat niemand het weet. Een jaar of zes geleden begonnen ze in de gemeenteraad over die McWiet. De overlast gevende koffieshops moesten de stad uit en de gemeente zou regelen dat ze samen een plek kregen, ergens langs de snelweg. Men was er druk mee bezig, zo hoorde ik bestuurders beweren. Het stond ook in de verkiezingsprogramma’s. We hebben er niets meer van vernomen. Niente, nada, nothing. Ik neem toch aan dat daar regelmatig over vergaderd is met allerlei betrokken partijen. Dat er misschien weer zo’n peperduur onderzoek is ingesteld. Als het niet lukt, zegt dat dan ook. Laat de burgers weten wat er aan de hand is. Nu is die met zoveel tamtam aangekondigde McWiet voor ons allemaal een McNiet geworden. De Wietboulevard zal wel in rook opgegaan zijn, vermoed ik. Het blijft een dik rookgordijn.

Daarom, beste cursisten uit Buren, neem een welgemeende raad aan van deze eigenzinnige columnist. Hou de deur open, anders doet de kiezer straks in het stemhokje de deur voor jou dicht.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)