Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Is windpark Echteld-Lienden gelopen race?

Nieuws

IJZENDOORN/BUREN • Begin april gaat Vattenfall de vergunningsaanvraag voor het ‘definitief ontwerp windpark Echteld-Lienden’ indienen bij de provincie Gelderland. 

De inloopbijeenkomst maandag in IJzendoorn trok vooral tegenstanders. Heel druk was het er echter niet. Gaan omwonenden uit Lienden, Echteld, Lingemeer en IJzendoorn uit van een gelopen race?

Infoavond gezondheidsrisico’s

Zo niet de bezorgde actievoerders van de Stichting Tegenwind Echteld-Lienden. Zij deelden uitnodigingen uit voor een informatieavond op dinsdag 26 maart in het dorpshuis van IJzendoorn. 

Daar worden lezingen gehouden door medici van Windwiki over de gezondheidsrisico’s van windmolens en door ir. Bert Weteringe, auteur van het boek Windhandel, over de keerzijde van windenergie.

EU-normen

Fel tegenstander van dit grootschalige project is ook de gemeente Buren, die als het voorliggende plan inderdaad doorgaat, drie van de zeven megaturbines op haar grondgebied krijgt. 

Wethouder Martine de Bas vindt dat de lokale democratie totaal wordt genegeerd door de provincie. En noemt dat ‘zeer teleurstellend’. Zij sprak, net als verschillende Burense raadsleden, met bezorgde en boze aanwezigen. 

Ook werd aangehaald dat het Europees Parlement bezig is met het vaststellen van veel ruimere afstandsnormen tot woningen, die voor de gehele EU moeten gelden, maar die te laat komen voor dit project.

Doekje voor het bloeden

Eind januari heeft de provincie de voorkeursopstelling van de zeven turbines met een maximale tiphoogte van 255 meter voor Windpark Echteld Lienden vastgesteld. Op basis daarvan worden nu door onderzoeksbureau Witteveen+Bos milieuonderzoeken uitgevoerd.

Dit staat momenteel niet ter discussie

Vattenfall zegt voor het definitieve ontwerp uit te gaan van het provinciebesluit. “Dit staat momenteel niet ter discussie.” 

Volgens de energieleverancier kunnen omwonenden nog meepraten over de landschappelijke inpassing, bijvoorbeeld door het aanplanten van bomen. “Een doekje voor het bloeden”, vinden tegenstanders echter.

Op dinsdag 26 maart organiseert Vattenfall vanaf 16.30 uur ook een inloopbijeenkomst in Duikenburg in Echteld.

Ellis Frans-Kapma