• Rondje Erichem; per step, wandelend, op rolschaatsen.
• Rondje Erichem; per step, wandelend, op rolschaatsen. Foto: Tessa van Charldorp

Rondje Erichem op de openbare weg

erichem • Wethouder Martine de Bas van de gemeente Buren opent op zaterdag 23 maart om 14:00 uur het Sportief Rondje Erichem. Iedereen is vanaf 13:45 uur welkom achter de plaatselijke Sint-Joriskerk om mee te doen. 

Het rondje van 2500 meter kan wandelend, rennend, op skeelers, steppend, met of in een kinderwagen, een bakfiets of rolstoel worden afgelegd. En deelnemers kunnen voor het sportieve festijn vrienden, vriendinnen, familie en buren meenemen. En natuurlijk, terwijl ze buiten actief bewegen, genieten van de Erichemse vergezichten.

Het rondje is 2500 meter lang en is eigenlijk gewoon een rondje op de openbare weg. Wat dit rondje speciaal maakt, is dat er bij iedere 250 meter een streepje op de weg staat, met daarbij hoe ver de deelnemer al is; 500 meter, 750 meter, etcetera. Er is ook een streepje voor de start en voor het einde. 

Subsidie van gemeente

Het rondje werd gefinancierd met een subsidie van de gemeente Buren. Tijdens het Initiatievenfestival kreeg Tessa van Charldorp, inwoonster van Erichem, te horen dat haar initiatief uitgewerkt mocht worden. Ze bedacht het plan, omdat ze dit rondje zelf graag wandelt of hardloopt. Ook haar kinderen gaan vaak mee, op de fiets, op de step of op skeelers. Het is een prachtig en overzichtelijk rondje.
De markeringen op de weg laten zien hoe ver de deelnemer al is en hoe ver het nog is tot het einde. Het rondje kan daarmee speelser worden gemaakt of worden gebruikt voor een training. Iedereen kan voor zichzelf bedenken wat hij of zij bij de streepjes doet; even wat harder wandelen tussen de 1000 en 1500 meter bijvoorbeeld. Of bij ieder streepje een beetje harder rennen en na vijf streepjes weer opnieuw beginnen.
Onderzoek laat ook zien dat, als de openbare ruimte uitnodigt om te sporten of bewegen, mensen ook daadwerkelijk meer gaan bewegen. Daarom past dit initiatief ook goed bij het Buren Beweegt! Sportakkoord.

Water en fruit

Alle deelnemers krijgen zaterdag na afloop water en fruit van Marijke’s Fruitkorfje uit Erichem. En natuurlijk mogen de deelnemers het rondje ook meerdere keren afleggen.

Nieuwe initiatieven

Het Buren Beweegt! Sportakkoord staat momenteel weer open voor nieuwe initiatieven. De gemeente Buren is op zoek naar goede ideeën, waardoor het sporten en bewegen voor iedereen leuker en toegankelijker wordt gemaakt. Aanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend, zolang er nog budget beschikbaar is. Er kan een bedrag van maximaal 1500 euro worden aangevraagd.