Zorgen rond verkeersveiligheid Het Binnen

lienden • Omwonenden van nieuwbouwplan Het Binnen in Lienden maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid. Die zorgen worden gedeeld door de gemeenteraad van Buren, die daarover dinsdag een motie indiende.

Natuurlijk, ook Lienden heeft een groot tekort aan starterswoningen. Rijk Prosman (PCG) zegt in dat opzicht jaloers te zijn op Maurik, waar al zoveel is gebouwd. Wat zijn collega Derk Jan Bult betreft kan men in Lienden dan ook 'morgen beginnen'. 

Hulpdiensten

Dan moet echter terdege rekening worden gehouden met een veilige verkeersafhandeling en dito ontsluiting. Ook met het oog op toekomstige uitbreidingsplannen hamert Jur Marringa (PvdA-GL) erop dat de verschillende hulpdiensten, zoals ambulances en brandweerwagens, het wijkje goed moeten kunnen bereiken.
Het nieuwbouwproject Het Binnen loopt al veertien jaar en alle fracties vinden het meer dan wenselijk dat het plan spoedig wordt gerealiseerd. Ze vragen het college echter ook onderzoek te doen naar een rechtstreekse ontsluiting van de nieuwbouwwijk en meteen daarin de verkeersafhandeling van de Burgemeester Voslaan en Het Binnen mee te nemen. "Volgens de Veiligheidsregio moeten woonwijken via twee onafhankelijke routes bereikbaar zijn, maar daar is hier geen rekening mee gehouden", zegt een bezorgde Prosman. "De nieuwe wijk wordt aangesloten op de bestaande, doodlopende weg, die wordt verlengd zónder dat er keerlussen in zijn opgenomen."

Laarzen aan

Alleen digitale onderzoeksuitkomsten zijn volgens Prosman echter niet genoeg. Hij doet een dringende oproep aan het college: "Naast het sturen op digitale data, moeten de laarzen worden aangetrokken en de klei wordt ingestapt." Met andere woorden: men moet de situatie ter plekke - smalle straat, nauwelijks trottoirs en aan weerskanten geparkeerde auto's - met eigen ogen zien en met inwoners in gesprek gaan. Dan wordt duidelijk dat doeltreffende maatregelen moeten worden genomen. De volledige raad vindt dat hoe dan ook de bouwplannen niet vertraagd mogen worden.

Ellis Frans-Kapma