Oekraïners blijven langer in Maurik

maurik • De Oekraïense vluchtelingen die in Maurik aan de rand van het dorp in een chaletpark verblijven, mogen voorlopig blijven tot en met 4 maart 2025. Na de Russische invasie in Oekraïne zijn er in Maurik vluchtelingen opgenomen. Voor hen is in de zomer van 2022 aan de rand van het dorp een chaletpark gebouwd. Het was de bedoeling dat de mensen hier twee jaar zouden blijven, maar gezien de situatie in hun thuisland vinden velen het niet wenselijk om terug te keren. Volgens de Richtlijn van de Europese Unie is de periode dat Oekraïense vluchtelingen hier bescherming genieten voorlopig verlengd tot en met 4 maart 2025. 

Inloopavond

Om te peilen hoe omwonenden denken over die verlenging heeft de gemeente Buren een inloopavond georganiseerd in de kantine van Sportvereniging MEC in Maurik. Die verliep boven verwachting, volgens het gemeentebestuur. "Er kwamen maar een paar omwonenden, die er unaniem voor hebben gepleit om de vluchtelingen niet weg te sturen. Zij toonden zich heel positief over de sfeer rond de 36 chalets en de ongeveer 180 bewoners." B&W van Buren: "Het zorgt voor rust bij de bewoners. En fijn dat we daarover geen zorgen hebben.”


Rommelmarkt Hellas met Rad van Avontuur en happen

tiel • Gymnastiekvereniging Hellas uit Tiel houdt op  zondag 24 maart van 10:00 tot ongeveer 13:30 uur haar jaarlijkse rommelmarkt. Dit jaar zijn er weer diverse kinderspellen, die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast is het populaire Rad van Avontuur aanwezig en zijn er diverse demonstraties van gymgroepen. De kinderspellen en het Rad van Avontuur zijn van 10:00 tot ongeveer 15:00 uur. 

Catering

Er is, om het feest compleet te maken, uitgebreide catering aanwezig. De opbrengst van deze dag komt volledig ten goede aan de vereniging. De activiteiten vinden plaats in het eigen complex van Hellas, op de hoek van de Hilversumstraat en de Bevrijdingslaan in Tiel.


PvdA vergadert

tiel • In verenigingsgebouw De Schering, Scheeringlaan 2 in Tiel houdt de PvdA Tiel op maandag 25 maart de Algemene Ledenvergadering. Aan de orde komen onder meer de verkiezing van nieuwe bestuursleden, de verdere samenwerking met GroenLinks én de verkiezingen van het Europees Parlement, op 6 juni. 'In een tijd dat rechts populisme in opkomst is - niet alleen in Europa, maar ook in Nederland - is het noodzakelijk de krachten te bundelen en uit te stralen dat de PvdA voor een sterk Europa is', aldus de PvdA. 'En dat de steun aan Oekraïne gehandhaafd moet blijven, om zodoende de veiligheid van Europa en Nederland te waarborgen.' Ook niet-leden zijn welkom. 

Info

Meer informatie geeft Will van Rhee, secretaris ad interim, via email: wjpvrhee@gmail.com.