• Vrouwenmantel doet het goed op onder meer vochtige plaatsen en in wegbermen.
• Vrouwenmantel doet het goed op onder meer vochtige plaatsen en in wegbermen. Foto: Marjolein den Hartog

'Bloemrijken' bieden bijen meer ruimte

tiel • 'Bloemrijken' zijn hotspots in woonwijken en dorpskernen waar het groen door de inzet van bewoners wordt 'opgeplust'. Deze bloemrijke stukken in de openbare ruimte zijn niet alleen mooi, maar ook goed voor wilde bijen, vlinders en andere insecten. Voor wie hiervoor samen met buurtgenoten de handen uit de mouwen wil steken, is er op maandag 25 maart om 19:00 uur in de Tielse bibliotheek (in Zinder) een bijeenkomst.

Tijdens deze 'Bloemrijke(n) bijeenkomst' doen de bezoekers inspiratie op, ontmoeten zij gelijkgestemden en worden kennis en ervaring uitgewisseld. Er worden die avond twee ‘producten’ gepresenteerd: een map met praktische werkbladen over hoe je een Bloemrijk start én in stand houdt en een nieuw nummer van het magazine Gonzend. Hierin worden zes inspirerende voorbeeld-Bloemrijken geportretteerd. Ook is er gelegenheid voor een korte ontmoeting met mensen achter deze Bloemrijken. Inhoudelijk wordt verder ingegaan op vaste planten. Welke kies je voor je Bloemrijk, met het oog op meer biodiversiteit? 

Gonzend Rivierenland

'Bloemrijken' is een deelproject onder het programma Gonzend Rivierenland. Hierin werkt De Fruitmotor samen met inwoners, bedrijven en overheden aan meer biodiversiteit in de Regio Rivierenland.
Bloemrijken zijn bijvoorbeeld bloemrijke bermen, vakken met bloeiende vaste planten, voorjaarsbloeiende bollen of extra heesters. Hiermee komt er meer en betere leefruimte voor insecten. Daarnaast neemt het bewustzijn over biodiversiteit toe bij inwoners.

Spreekuur

Samen met de Vlindertuin in Tiel werkt Gonzend Rivierenland ook aan realisatie van de Vlinderroute, een lint met hogere biodiversiteit tussen Tiel en Eck en Wiel.

Voor mensen die een Bloemrijk willen starten op deze route, is er op woensdag 20 maart van 15:00 tot 17:00 uur een 'spreekuur' in het Dorpshuis in Zoelen.
Wie een idee heeft, kan dan schetsen, foto's, kaartjes en dergelijke meenemen én zich laten adviseren. Ook is voor nieuwe Bloemrijken op de Vlinderroute een financiële bijdrage eventueel mogelijk.

Info en aanmelden

Op www.gonzend.nl, onder ‘projecten' en ‘agenda', staat meer informatie. Aanmelden voor de bijeenkomst op 25 maart kan met een formulier op de website. Aanmelden voor het spreekuur is niet nodig.