• Er werden ook veilingen en verlotingen gehouden.
• Er werden ook veilingen en verlotingen gehouden. Foto: Elly van Kuilenburg

Sponsordag Benaja: 2000 euro voor snoezelruimte

Nieuws

BUREN • Zorgboerderij Benaja in Buren wil een snoezelruimte inrichten. Daarom werd zaterdag een sponsordag gehouden, compleet met kraampjes en veilingen. Er waren veel bezoekers en er werd in totaal zo’n 2000 euro opgehaald. 

Vooral voor de kinderen was het een groot feest. Ze mochten ponyrijden, een (houten) koe melken, knutselen, sjoelen, knuffelen met cavia’s en konijntjes én zich uitleven op een springkussen.

Individuele begeleiding

“We zijn een kleinschalige zorgboerderij”, zegt eigenaar Jan de Goei. “Op zaterdag en in de vakantie komen de jongeren hier. En op drie doordeweekse dagen komen er mensen met aangeboren hersenletsel of dementie. Op de andere dagen geven we ook individuele begeleiding bij mensen thuis. Er is veel begeleiding op de groep.”

We vinden het heel belangrijk dat ze het naar hun zin hebben bij ons

“We proberen de mensen en kinderen actief bezig te laten zijn. We hebben activiteiten in de tuin, bij de dieren en in de werkplaats. We proberen ook de sociale interactie onderling te bevorderen en helpen de mensen waar nodig. We vinden het heel belangrijk dat ze het naar hun zin hebben bij ons.”

De zorgboerderij spaart voor een bedrag van 15.000 euro om een snoezelruimte in te kunnen richten. 

Rustig door snoezelruimte

“De kinderen zijn zes weken geleden naar een dierentuin geweest. Daar kwamen we voor het eerst in aanraking met zo’n snoezelruimte. Het was bijzonder om te zien hoe rustig ze daar van werden”.

Prikkels verwerken

Door middel van crowdfunding via kerkelijke gemeentes en sponsors was voorafgaand aan deze dag al 6500 euro opgehaald. Nu komt daar een bedrag van 2000 euro bij voor de snoezelruimte. Snoezelen is een mooie aanvulling om tot rust te komen en prikkels te verwerken.

Snoezelspecialist Ilse Achterberg: “Uit een tweejarig onderzoek kwam naar voren dat snoezelen effect heeft op het gedrag van mensen. Gevoelens als agressie, onrust, angst  en verdriet, worden minder. Op deze manier kunnen ze hun emotionele bagage een plaatsje geven en weer de nodige sociale contacten aangaan.”