• Een burenruzie levert veel stress op.
• Een burenruzie levert veel stress op. Foto: Milou Oomens

Buurtbemiddeling ElkWelzijn ook in Tiel gratis bereikbaar

Nieuws

TIEL • Bij ElkWelzijn kwamen in 2023 ruim zestig meldingen binnen over burenruzies. De zes vrijwillige bemiddelaars van Buurtbemiddeling konden veel buren ondersteunen in het verminderen van overlast en oplossen van conflicten.

Buutbemiddeling van ElkWelzijn is in tien gemeenten in de regio, waaronder Tiel, gratis bereikbaar voor alle buren. In totaal zijn er in die tien gemeenten bijna vierhonderd meldingen gedaan van burenoverlast en/of ruzie.

Veel stress
Een burenruzie levert veel stress op. Politie en woningbouwcorporaties verwijzen bij klachten over buren vaak door naar Buurtbemiddeling. Tijdens een bemiddeling verleggen de bemiddelaars van ElkWelzijn de focus van een klacht naar een wens. Ze helpen mensen zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Soms is hier maar een klein zetje voor nodig.

Ger Veurink, lid van de Eenheidsleiding van politie Oost-Nederland en Ambassadeur voor Buurtbemiddeling, zegt het zo: “Veel mensen vinden het de taak van de politie, gemeente of woningcorporatie om hun probleem op te lossen. Maar als politie zijn wij altijd maar kort aanwezig.”

In goede banen leiden
“Als buren zit je aan elkaar vast, je kiest ze niet zelf uit. Daarom zullen bewoners moeten praten met hun buren over hun ergernissen en standpunten om elkaar beter te begrijpen. Buurtbemiddelaars kunnen dat gesprek, als onafhankelijke partij, uitstekend in goede banen leiden.”

Ingrid, coördinator buurtbemiddeling ElkWelzijn, zegt: “Als je contact legt met buurtbemiddeling, is het niet zo dat je meteen met je buren aan tafel zit. De meeste mensen zien daar erg tegenop en dat is begrijpelijk. Daarom overleggen we altijd wat de beste optie is. Wat is het probleem? Hoe is de communicatie met de buren? Heb je hun al eens aangesproken? Wat houd je tegen?”

Makkelijker in gesprek
“Hoe langer je wacht om het aan te kaarten bij je buren, hoe meer kans je loopt dat er een echte ruzie van gaat komen. Buurtbemiddeling helpt je om het gesprek met je buren makkelijker aan te gaan, zonder in een ruzie te belanden.”

Informatie: ElkWelzijn Buurtbemiddeling, 0345 225000; buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl; www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling