• Wethouder Dave Verbeek (rechts) liet zich in de truck ook informeren én zette even een 3D-bril op.
• Wethouder Dave Verbeek (rechts) liet zich in de truck ook informeren én zette even een 3D-bril op. Foto: Rob Zantinge

Bij ROC Rivor in Tiel via VR kennismaken met zorg en welzijn

Nieuws

TIEL • Leerlingen van scholen rondom Tiel maakten dinsdag bij ROC Rivor in een enorme vrachtwagen via Virtual Reality kennis met zorg en welzijn. 

De 100% Zorg en Welzijn Truck rijdt dit voorjaar door heel Nederland, want jongeren enthousiast maken voor werken in een ziekenhuis, zorgcentrum of in de thuiszorg is hard nodig. Er is immers een groot tekort aan personeel. En je hoeft tegenwoordig niet per se in een ambulance mee te rijden of een operatiekamer te bezoeken om te kunnen ervaren of dát het is waar je voor wilt gaan. 

Werkelijkheid heel dichtbij
Dat ervoeren ook de leerlingen die in de truck van de Stichting ZWBT een 3D-bril opzetten. De werkelijkheid kwam dankzij Virtual Reality immers heel dichtbij. Tijdens de VR-beleving gingen de mbo-leerlingen mee met de eerste hulpdienst, werkten ze mee in een operatiekamer en zagen ze hoe de patiënt verder werd begeleid.

‘Reisje langs werkgebieden’
Ze maakten middels de 3D-bril als het ware een reisje langs diverse werkgebieden. Ook in het regionaal opleidingscentrum zelf konden leerlingen dinsdag kennismaken met de diverse aspecten van de zorg.

Josje Verhoeven is directeur bij ROC Rivor, onder meer van Zorg & Welzijn. Zij vindt het belangrijk leerlingen te laten zien wat er nu op de arbeidsmarkt speelt. “Híer op school hebben de leerlingen al gekozen. De grote vraag zit eigenlijk daarvóór, namelijk: Kan je nog mensen enthousiast maken voor de zorg en voor welzijn? En dat begint op het voortgezet onderwijs.”

Goed kiezen moet beter
Gaat dat enthousiast maken volgens haar lukken? “Wat níet gaat lukken is dat er genoeg mensen komen, want ook in de logistiek, in de bouw; overal komen ze mensen tekort”, aldus Verhoeven. “Wat volgens mij beter moet is dat leerlingen goed kiezen. Wat je nu veel ziet is dat jongeren kiezen en er dan achter komen dat het eigenlijk niet is wat ze wilden. Vervolgens gaan ze teleurgesteld de sector uit.”

“En volgens mij helpt deze campagne om meer bewuster en gerichter te kunnen kiezen. Dat hóeft niet op jonge leeftijd, maar daar kan je wel al mee bezig zijn. Deze VR-beleving past heel mooi in het ontdekken, maar kiezen hoeft nog niet. En de zorg is niet alleen de ziekenhuiskamer, maar ook plannen, communicatie, logistiek en administratie.”

Onderdeel van campagne
Niek Nelissen, voorzitter van de Stichting Zorg Welzijn Bouw en Techniek (ZWBT), is met ‘zijn’ 100% Zorg en Welzijn Truck naar Tiel gekomen. “Deze VR-beleving is een onderdeel van de campagne en ROC Rivor speelt in het deel van de opleidingen een grote rol. De leerlingen komen hier en ervaren het een en ander in drie blokken, door middel van een soort te bewandelen pad.”

Laten ervaren en doen
Lonneke Sipos, teamleider marketing en communicatie van ROC Rivor, vult aan: “We willen, juist omdat het zo’n jonge doelgroep is, leerlingen wat meer laten ervaren en doen. Het is een korte kennismaking, want een hele uitleg over welke opleidingen we aanbieden houdt hun aandacht wellicht wat minder vast. We hebben hier in school een soort welzijnstraat ingericht, waarbij ze het door middel van opdrachtjes gaan ervaren.”

Ouderwets idee
“Het idee dat je wat kiest en dat wordt, is een beetje een ouderwets idee”, zegt Josje Verhoeven. “De leerlingen zíjn al iets, komen achter hun talent en binnen zo’n branche ontdekken ze waar ze passen. Het gaat ook vaak mis doordat ze denken: Ik moet in het volgende hokje. Vervolgens passen ze daar net niet helemaal in en dan lukt het niet.”

“Nee, je wordt iets binnen zorg en welzijn. Dat vind ik het aardige van die VR-beleving; kan je tegen die druk van een ambulance of ben je meer van de administratieve kant in de zorg? Dát meegeven aan deze doelgroep, dat vind ik de winst van deze campagne.”

Kwaliteiten en kansen
Niek Nelissen: “De leerlingen moeten zich bewust worden van hun kwaliteiten en waar hun kansen liggen. En dat is een hele andere kijk op de zaak dan dat kinderen al heel snel in een bepaald verwachtingspatroon geduwd worden van wat ze moeten worden. Maar ze zíjn al iets en dat moeten ze gaan ontdekken. Dat vind ik wel de essentie.”

Inloopmiddag
Bij ROC Rivor (Bachstraat 1, Tiel) wordt op dinsdag 19 maart van 16:00 tot 18:00 uur de inloopmiddag ‘Van keuzestress naar studiesucces’ gehouden. Leerlingen kunnen zich oriënteren én worden geholpen als ze keuzestress ervaren.