Afbeelding
Foto: Pexels

Definitieve vergunning verleend aan Zonnepark Roodakker

Nieuws

BUREN • In het afgelopen halfjaar zijn er door de gemeenteraad van Buren definitief vergunningen afgegeven voor twee zonneprojecten in de gemeente. Naast het drijvend Zonnepark de Beldert is er dinsdag ook een vergunning afgegeven voor Zonnepark Roodakker.

Voorafgaand aan het indienen van de vergunningen zijn beide ontwerpen voor de parken afgestemd met de gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden. Beide projecten worden ontwikkeld door de lokale energiecoöperatie eCoBuren en projectontwikkelaar Novar. 

Via de energie coöperatie eCoBuren wordt invulling gegeven aan het streven om minimaal 50% lokaal eigendom te realiseren voor het opwekken van duurzame energie.

Zonnepark Roodakker

De vergunning voor zonnepark Roodakker is op 12 maart door de gemeenteraad van Buren afgegeven. Het zonnepark is gelegen ten noorden van de A15/Betuwelijn, ter hoogte van Kapel Avezaath aan de straat Roodakker. 

Het plangebied heeft een omvang van 11 hectare, waarvan 6.4 hectare met zonnepanelen zal worden bedekt. De overige ruimte wordt gebruikt voor landschappelijke inpassing en de bevordering van de lokale flora en fauna. 

Vijfduizend huishoudens voorzien

Naar verwachting kunnen circa 5.000 huishoudens met dit project worden voorzien van duurzaam opgewekte energie. Daarnaast wordt ook op dit zonnepark een batterij geplaatst. 

Met het gebruik van een batterij kan er energie opgeslagen worden op momenten van overschot, wat netcongestie voorkomt. Op een later moment, bijvoorbeeld met een tekort, kan deze energie weer ingezet worden.

Energiecoöperatie eCoBuren streeft er naar om het opwekken van energie van deze parken zoveel mogelijk in te zetten voor lokale consumptie tegen een lokaal vastgestelde prijs.

Blijf op de hoogte

Nu de vergunningen voor beide parken zijn verleend, volgt het subsidie- en financieringsproces. Mensen die op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen van één of meerdere projecten kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief van eCoBuren. Dat kan via: https://www.ecoburen.nl/site/projecten-ecoburen